Započeto javno štovanje čudotvorne slike Marije, Majke dobrog savjeta u Banjoj Luci

Prigodnim liturgijskim slavljima započelo je 17. travnja javno štovanje čudotvorne slike Marije, Majke dobrog savjeta u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo „Marija Zvijezda“.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali mjesni župnik vlč. Zvonko Topić, župnik iz Presnača mons. Ivica Božinović, župnik iz Mrkonjić Grada vlč. Darko Anušić i biskupov tajnik vlč. Ilija Kelić.

Započinjući misno slavlje uz početak devetnice Majci dobrog savjeta, biskup Komarica je nazočnim vjernicima, pristiglih iz župa Marije Zvijezde, Budžaka, Pohoda BDM i Petrićevca, zahvalio za njihov odaziv njegovu pozivu. Protumačio je konkretni povod započinjanja te pobožnosti i čašćenje Gospinog lika, ponovni „pronalazak“ među onim duhovnim „unikatnim“ dragocjenostima, koje su prije stoljeće i pol redovnici trapisti sa sobom donijeli za duhovnu korist svoju i svih vjernika u banjolučkom kraju – čudotvornu sliku Marije, Majke dobrog savjeta.

Podsjetio je nazočne da njega osobno brojni dragi doživljaji tijekom njegovog svećeničkog i biskupskog služenja vežu s tom Gospinom crkvom u kojoj je prije 51 godinu primio sakrament svetog reda. Zahvalan je Bogu, koji mu je omogućio da u toj istoj crkvi podari Kristovim vjernicima i Gospinim štovateljima uz dragi lik „Gospe Majke svih naroda“ također i lik „Marije, Majke dobrog savjeta“.

U propovijedi je biskup podsjetio najprije na omiljenu molitvu Gospinih, odnosno lauretanskih litanija, u kojima se nalazi i zaziv „Majke dobrog savjeta”. Taj naziv je uvrstio u litanije papa Lav XIII. malo pred svoju smrt 1903. Pročitao je dio iz Papinog dekreta uvođenja tog zaziva u litanije, gdje papa navodi tadašnje mnogostruke vidove ugrožavanja katoličke vjere i zavođenja mnogih na krive putove i u svakovrsne duhovne pomutnje. Papa je potakao kršćanstvo da se u ondašnje „vrijeme tjeskobe i nemira“ s pouzdanjem obrate Gospi, Majci dobrog savjeta, kako bi Kristove vjernike ona dobro posavjetovala i pokazala im ispravne korake na njihovom putovanju zemaljskom suznom dolinom prema sretnoj vječnosti.

Biskup je podsjetio kako se Gospa – pod nazivom Marija, Majka dobrog savjeta – štovala i tijekom više stoljeća prije unošenja toga zaziva u litanije. Kršćanska predaja navodi da je poznat i po svemu svijetu rašireni lik Gospe s Isusom naslonjenim na njeno lice kao najprije štovanu u albanskom gradu Skadru. Ta je slika 1467. preko Jadranskog mora sklonjena pred otomanskim osvajačima u brdski gradić Genazzano blizu Rima. Tu su redovnici augustinci proširili njeno štovanje te su u Gospino svetište odasvud dolazili hodočasnici i događala se čudesna uslišana. Mnoge pape su također pohađale to Gospino svetište. Ta čudotvorna Gospina slika se tijekom kasnijih stoljeća proširila među brojne narode Srednje i Zapadne Europe da bi stigla s iseljenicima i u obje Amerike te u Australiju. Redovnici trapisti nakon više od 4 stoljeća, vratili taj dragi Gospin lik na ovu stranu Jadranskog mora gdje je bila njegova kolijevka.

Biskup je napomenuo kako su tijekom svoga blagoslovljenog djelovanja prije nasilnog uništavanja i pustošenja koje su im prije osam desetljeća priredile domaće vlasti, redovnici pred tom čudotvornom Gospinom slikom, Majkom dobrog savjeta, „sigurno izmolili nebrojene molitve“. Citirao je i velikog duhovnog učitelja trapista, sv. Bernarda, velikog promicatelja štovanja Marije: „Ako budeš slijedio Mariju nećeš zalutati na stranputice; ako ju budeš zazivao nećeš očajavati; ako na nju budeš mislio nećeš upasti u zabludu; ako te Gospa drži ti nećeš pasti; ako te ona štiti, ne trebaš se ničega bojati; ako te Gospa vodi stići ćeš na svoj cilj!“

Zatim je potaknuo vjernike da se okoriste moćnom Gospinom ulogom, koju je ona i do sada odigrala u životu brojnih katolika, ne samo banjolučkog kraja, nego i cijele biskupije te da dolaze često i do nje s djetinjim pouzdanjem „Mariji, Majci dobrog savjeta, koja pomaže u svim potrebama i poslovima“, kako to i piše ispod Gospine slike.

Po završetku misnog slavlja svi su se uputili u pokrajnju kapelu pred postavljenu čudotvornu sliku Marije, Majke dobrog savjeta. Tu je biskup, zajedno sa svim nazočnima, izmolio posebne molitve Mariji, Majci dobrog savjeta i litanije njoj u čast.

Biskup je obodrio sve da nastave dolaziti na pobožnost devetnice, zajedno ali i pojedinačno vapiti Gospi Majci dobrog savjeta, da ih ona pravo i na vrijeme posavjetuje i pomogne u svim njihovim nevoljama i poslovima.

Spomendan Blažene Djevice Marije, Majke dobrog savjeta, svečano će se u toj crkvi proslaviti u srijedu, 26. travnja.