Brojni građani na skupu u Splitu: započeo prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Brojni građani okupili su se na splitskoj Rivi u prosvjedu protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Prosvjed je organizirala građanska inicijativa 'Hrvatska protiv Istanbulske konvencije' uoči glasovanja o usvajanju koje je zakazano za petak.

Okupljeni građani pjevaju domoljubne pjesme i mašu zastavama, a organizatori tvrde da se okupilo 15 tisuća ljudi. Procjene policije se još uvijek očekuju.

Na početku je svirala himna, a prosvjednici su skandirali "Ovo je Hrvatska", a zatim i "Izdaja, izdaja". Na prosvjed su stigli Željka Markić i Velimir Bujanec, prenosi Slobodna.

Ivan Turudić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije je prvi govorio. Svoj je govor započeo pričom o ratnom putu i zlostavljanju u logoru.

"Svo trpljenje daje mi za pravo da kažem: dosta", rekao je Turudić.

Na što je dobio pljesak okupljenih i ponovno skandiranje "u boj, u boj" i "zovi samo zovi".

Prosvjednici uzvikuju "Ovo je Hrvatska", a čuju se i povici “U boj, u boj za narod svoj!”.

Prosvjednici iz cijele Dalmacije stižu u Split dići glas protiv Istanbulske konvencije; I Thompson najavio dolazak, stiže sa suprugom i petero djece

- Mi hrvatski branitelji, skupa s hrvatskim narodom, podnijeli smo veliku žrtvu u stvaranju neovisnosti Republike Hrvatske. U ovom trenutku, ako bi se usvojila Istanbulska konvencija, ratificirala se u hrvatskom Saboru, mi se u tom trenutku odričemo jednog dijela svoga identiteta, ako kažemo da je Grevio taj koji je nadležan u onom dijelu provođenja Istanbulske konvencije. Znači, mi bi imali jednog europskog policajca koji bi nama to nametao, i mi bi se time odrekli jednog dijela suvereniteta. Zato pozivamo Vladu da smogne hrabrosti sutra povući točku sa usvajanja ili bar da dopusti da hrvatski zastupnici glasuju po svojoj savjesti, kazao je Turudić našoj novinarki.

- Građanska inicijativa, Split protiv Istanbulske konvencije održava ovaj prosvjed kao znak protesta, odnosno nezadovoljstva s ratifikacijom Istanbulske konvencije. Smatramo da je ona pripremljena u jednom nedemokratskom okruženju, tu ima još jako puno pitanja, i u pozadini nje je rodna ideologija kojoj se protivimo. Dakle, protivimo se ideologiziranju hrvatskog društva na bilo koji način i vođenju u nekakav drugi totalitaristički sustav iz kojeg smo već odavno izašli, kazala je Sanja Bilač, jedna od organizatorica inicijative.

Dodala je da postoji i "problem u društveno-političkim odnosima".

- Na sceni je aktualna vlast koja očito i po podatcima pokazuje kako je osamdeset posto građana nezadovoljno politikom koju ona vodi, a 15 posto ljudi podržava aktualnu vlast premijera Plenkovića. Što se tiče Istanbulske konvencije, 60 posto građana je protiv ratifikacije i mislimo da su to vrlo jasni podatci, ozbiljni, koji obvezuju ovu vladu da sluša narod i da ne ratificira Istanbulsku konvenciju, kazala nam je Bilač uoči početka prosvjeda.

Po svemu sudeći, Plenković je osigurao dovoljno glasova za Konvenciju, unatoč velikim protivljenjima unutar stranke, ali i među koalicijskim partnerima.

Nadbiskup Barišić o prosvjedu protiv Istanbulske konvencije: Vi u Zagrebu imate tramvaje, a mi ih u Splitu nemamo

Jesu li hrvatski biskupi u Istanbulskoj konvenciji pronašli nešto što je promaklo svom drugom kleru na svijetu, uključujući i papu?

Osim informacije da će Udruga Radio taxi Split besplatno voziti građane na skup, kao i da će autobusni prijevoznik 'Clissa' ustupiti pet svojih vozila kako bi se isto to omogućilo stanovnicima Trogira, Omiša, Dugopolja i Stobreča, tijekom dana pristiglo je još informacija o prijevozu iz ostalih gradova.
Besplatan prijevoz u Split će biti omogućen i iz Trilja i Sinja zahvaljujući Udruzi 4+, te iz Metkovića u organizaciji Udruge 'Narenta'.
Prema Splitu putovat će se i iz Kistanja, a tu je informaciju na svoj Facebook profil stavio Roko Antić, bivši HDZ-ov načelnik ove općine, koji je upravo zbog neslaganja s Vladom oko Istanbulske konvencije u ožujku podnio neopozivu ostavku na tu funkciju, na mjesto člana Županijskog odbora te zatražio brisanje iz stranke, nakon čega je jednoglasnom odlukom svih članova raspuštena ta organizacija.
Uz prosvjed protiv Istanbulske konvencije, u 19 sati će se puštati lampioni u more s Matejuške kao posveta svim ženama ubijenim u obiteljskom nasilju.