Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Republika Hrvatska je 15. siječnja 1992. godine postala međunarodno priznata zemlja od strane dvanaest zemalja članica tadašnje Europske zajednice.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica Europske zajednice.

13. siječnja 1992. godine Vatikan je priznao Hrvatsku. Vatikanska diplomacija je prva u svijetu, još 3. listopada 1991., javno objavila da radi na međunarodnom priznanju Hrvatske.

U teško ratno vrijeme ovaj korak imao je veliko značenje za našu zemlju. Jugoslavenska diplomacija svojski se trudila prikazati agresiju Srbije na Hrvatsku kao građanski rat.

Republika Hrvatska postala je realnost međunarodne zajednice i u nju se etablirala kao ravnopravna demokratska zemlja. Priznanje je Hrvatska dočekala u vrijeme Domovinskog rata.
Predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju na televiziji, te večeri je rekao:

- Današnji dan - 15. siječnja 1992. - bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti.

Označeno u