Forum plus - platforma za umrežavanje mladih katolika Hrvatske, Rijeka 2016.

Ljeto je praktički gotovo, a s njim i većina ljetnih događanja. Nova akademska godina još nije počela i pojma nemaš što bi sa sobom.

Mnogi kažu ubitačno razdoblje! Mi imamo rješenje! Skupina mladih svake se godine potkraj ljeta okuplja i promišlja kako društvo u kojem živi i djeluje učiniti boljim i ljepšim. Zanimljivo je to što lokaciju sele po Hrvatskoj, a ove su godine u Rijeci. Njihovo se okupljanje naziva Forum +. Što je ono, otkuda ideja i je li sve nadobudni hir ili ipak ima potencijala, pročitaj u nastavku!

Forum + je inicijativa mladih katolika iz svih dijelova Hrvatske koja se javlja kao odgovor na potrebu veće međusobne povezanosti i suradnje. Cilj Foruma je umrežavanje najaktivnih mladih katolika s područja Republike Hrvatske, njihovo informiranje, educiranje i poticanje na uključenost u društvo kako na nacionalnoj razini, tako i unutar lokalnih sredina.


Forum traje osam dana te u tom razdoblju domaći i strani predavači različitih područja djelatnosti izlažu konkretna znanja vlastite struke, kao i korake koji su potrebni da bi ideja praktično zaživjela. Uz to, u tih se tjedan dana događaju radionice različitih tema, forumi, izleti, upoznavanje lokalne sredine sa svim njezinim kulturno – povijesnim i prirodnim znamenitostima.

Ideja za pokretanje Foruma sazrijevala je nekoliko godina, a zahvaljujući upornosti i predanosti mladih i podršci mnogih prvi je Forum + održan u Splitu 22. - 29. rujna 2012. Od tada se održava svake godine: Dubrovnik 2013., Osijek 2014., Zadar 2015. i Rijeka 2016.

Naziv je proizašao iz želje za isticanjem glavnog smisla susreta: mogućnost aktivne suradnje mladih, izmjene razmišljanja, iskustava, otvaranje rasprava te razvijanje vještina za poduzimanje konkretnih koraka budućeg djelovanja

Slovo F u logotipu označava Forum, a znak + ostale ciljeve: informiranje, edukaciju, umrežavanje i inicijativu.

Ove se godine Forum + održava u Rijeci u razdoblju 25.rujna – 2. listopada, a prijave su otvorene do 15 rujna!!!

Sve dodatne informacije moguće je pronaći na facebook stranici događaja.

Misliš da nisi dovoljno dobar i da će ondje biti samo velike face? Misliš da je Forum za neke druge, puno važnije od tebe? Misliš da se nećeš uklopiti i da ćeš se osjećati nesposobno?

I ja sam tako mislila dok mi je polunaređivačkim tonom nije rečeno da moram ići! Poslušnost mi je bila mrska tih dana! U početku je bilo čudno, svi su imali nekakve velike akcije i projekte iza sebe, a ja sam samo piskarala nekakve člančiće za studentski portal i povremeno pjevušila u župnom zboru mladih. Više sam se puta pitala Tko me natjerao da dođem ‘vamo?. Samoj sam sebi prešućivala odgovor.

Negdje na pol tjedna sam shvatila! Nisam glupa, samo nisam imala priliku ostvariti svoj potencijal i nisam bez veze tu jer Bog sigurno i za mene ima mjesto pod Suncem. Uočila sam još nešto: svi oni koji su u mojim očima bili toliko veliki zapravo su mi bili puno sličniji nego sam mislila: približan broj proživljenih godina, iste ili slične životne faze, slična pitanja, sumnje i čežnje, ali i ista želja i volja za boljim sutra. Neke od njih poslije nikada nisam vidjela, s nekima se povremeno čujem, a neki od njih danas su moji prijatelji, i to oni prijatelji koji čuvaš za života.

Zato ti kažem: PRIJAVI SE NA FORUM!!!

Unesi boju u sivilo koje te napada sa svih strana! Upoznaj mlado lice Crkve! Nemoj propustiti jednu od boljih prilika za biti sol zemlje i svijetlo svijeta (Usp. Mt 5, 13-14)!

Čekamo te!

Marija Kunčević

 

Označeno u