Grad Banja Luka želi urediti povijesno područje Trapista i oživiti sadržaj u samostanu Marija Zvijezda

Grad Banja Luka opredijeljen je za uređenje područja Trapista imajući u vidu činjenicu da je riječ o lokaciji koja je bitna za povijest toga grada.

- Aktualna gradska administracija pokrenula je projekt oživljavanja ovog dijela grada, koji se odvija u nekoliko faza. Prve aktivnosti započeli smo prije dvije godine raspisivanjem javne nabave za rekonstrukciju starog mosta. Nažalost, nabava je dva puta pala, a skok cijena na tržištu uvjetovao je i vrijednost radova na samom mostu – rekla je savjetnica gradonačelnika Banje Luke Milada Šukalo, prenosi srpska.info.

Baviti se ovim mostom, kako je navela, značilo je mnogo analizirati i izučavati sve ono što se u prošlosti ovdje događalo.

- Veliki turistički značaj imaju ovaj projekt i sami most, a također ovo je naselje gdje je zasjala prva žarulja. Tako da, čim smo se odlučili za projekt oživljavanja ovog dijela grada, odlučili smo se da se radovi izvode u više faza. Osim rekonstrukcije mosta, uskoro nas očekuje i raspisivanje javne nabave za izgradnju parka, uz potporu donatora – rekla je Šukalo.

Govoreći o rekonstrukciji mosta, rekla je da se ona odvija u nekoliko faza, od kojih je prva završena i koja je podrazumijevala uređenje tzv. gornjeg dijela, a koja je, među ostalim, podrazumijevala izradu drvene kolničke konstrukcije, pjeskarenje svih čeličnih elemenata mosta, s novom izradom antikorozivne zaštite, zamjenu čeličnih elemenata rasponske konstrukcije koji su doživjeli značajne deformacije uslijed mehaničkih udara te ugradnja nedostajućih elemenata i izrada i montaža pješačke ograde.

- Druga faza, koja je u tijeku, podrazumijeva da dodatno uredimo i ojačamo same stupove koji se nalaze u vodi. Ne možemo reći da se radi o njihovoj izmjeni jer se radi o stupovima koji se tamo nalaze desecima godina. Radi se o vrlo složenom i zahtjevnom procesu i sada radimo na tome da stupove uredimo i ojačamo. Treća faza je uređenje rasvjete jer želimo da posebnom rasvjetom na mostu pokažemo koliko je lokacija značajna za naš grad i da je upravo ovdje zasjala prva žarulja u Banjoj Luci – objasnila je ona.

Napomenula je da je ovdje uređena pristupna cesta, postavljeni pješački prijelazi, uređeno dodatno parkiralište kod tzv. boračke zgrade.

- Paralelno s tim, pokrenuli smo razgovore s Banjolučkom pivarom glede uređenja područja oko restorana koji se nalazu u krugu pivovare i obale s druge strane Vrbasa. Također, s Banjolučkom biskupijom krenuli smo u aktivnosti da im pomognemo da dodatno ožive sadržaj u samostanu Marija Zvijezda, koja je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu – navela je Šukalo.

Najavila je i nove aktivnosti na ovom području, a u vezi su s obnovom stare hidrocentrale koja bi bila pretvorena u muzej, zatim uređenje biciklističkih staza prema Trapistima. - Dobrobit Banje Luke nam je na prvom mjestu i u tom smislu stojimo na raspolaganju svim građanima - zaključila je savjetnica Šukalo.