Hrabri dječak Mario (4) treba našu pomoć

Mario je rođen kao apsolutno zdrava beba s Apgarom 10/10.

Apgar je test kojim se ocjenjuje vitalnost novorođenčeta, a Mario je u prvoj i petoj minuti, kako kaže njegova mama Kristina, imao vitalne sve funkcije. Međutim, vrlo brzo počinje njegova teška zdravstvena borba.Dječak Mario rođen je na carski rez, a treći dan života otpušten je kući kao zdrava beba. Nakon točno mjesec dana života Mariu prestaje kucati srce i prestaje disati. Tu počinje drama od koje strepi svaki roditelj. Tata Niko i mama Kristina odmah zovu hitnu, te je Mario reanimiran u vozilu hitne pomoći.'Šest mjeseci je proveo na respiratoru, zatim oscilatoru. Otkazala su mu jetra i bubrezi te je bio i na dijalizi uz nebrojene upale pluća, sepsu, gripu i bakterije'', priča Kristina.Mario je zatim imao operaciju podvezivanja plućne aorte i zatvaranje rupe na srcu, postavljanje pumpice u glavu te stavljanje kanile kako bi se mogao odvojiti od aparata.Kao posljedica svega nastala je kompletna atrofija mozga. Mario je dvije godine bio u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

Ondje mu je, priča mama Kristina, napravljena korekcija terapije te je pušten kući. Zadnjih godinu i pol je na kućnoj njezi, ali veoma često završi u bolnici.''Za Maria se već skupljalo i kupljeno mu je sve od medicinskih pomagala. No suprug prima status roditelja njegovatelja, invalidninu i dječji doplatak, a meni su u listopadu prošle godine u jednoj teleoperaterskoj firmi dali otkaz. Apel je za svakodnevne troškove: hranu, stanarinu, režije, Marieve potrepštine budući da svaki mjesec u ljekarni kupujemo čepiće, sirupe za dizanje imuniteta i laksative'', kaže Kristina.

''Dan s njim počinje u pet ujutro. Nema pravila. Nekad slijedi presvlačenje, jutarnja higijena, mijenjanje zaziva oko PEG-a (op.a. PEG je skraćenica za perkutanu endoskopsku gastrostomiju, odnosno postavljanje posebnog katetera kroz mali rez u trbušnoj stjenci, koji služi prehrani pacijenta), inhalacija, drenaža. Zatim kroz cijeli dan aspiriranje, dreniranje, mazanje terapije koje prima na PEG koji mu je nedavno ugrađen'', kaže Kristina pokušavajući dočarati dan s Mariom.

Sada četverogodišnji Mario ima i seku koja će na jesen krenuti u prvi razred osnovne škole. ''Nije svjestan ničeg oko sebe i treba 24-satnu skrb u kojoj se muž i ja izmjenjujemo. Sestra mu je također upoznata sa situacijom, jer je svaki dan putovala samnom u bolnicu. Isto tako doma gleda sve što treba oko njega. Unatoč svemu veselo je i zaigrao dijete'', ističe Kristina.

Obitelj živi u podstanarskom stanu, i pomoć bi im dobro došla.

Novac za malog Mareka možete uplatiti na račun HR3724020063102578894 u Erste banci na ime Niko Ujdur. U svrhu uplate naznačite da se radi o pomoći za liječenje i oporavak Marija. dnevnik.hr

Označeno u