Hrvatska Tišina: Od nekadašnjih 5000, župa danas ima 300 vjernika

Svakodnevni život posavske župe Hrvatska Tišina s nešto više od 300 župljana u pet posavskih sela (prije posljednjeg rata živjelo ih je više od pet tisuća), svake godine oživi patron župe.

Sumornu tišinu povratničke župe Majčinstva Blažene Djevice Marije nakratko zamijeni žamor domaćih povratnika i nekadašnjih župljana, koji ne propuštaju obići rodnu kuću i vječna počivališta najmilijih, piše Večernji list BiH.

- U župi su srušene čak tri crkve, župna crkva je potpuno devastirana, toranj do temelja srušen, filijalna crkva u Novom Selu minirana i srušena do temelja, a filijalna crkva sv. Ante u G. Hasiću devastirana. Također su u cijelosti devastirane i stara i nova župna kuća te svi gospodarski objekti. I što je najtužnije, na samom početku rata zarobljen je i tadašnji župnik fra Jozo Puškarić s još oko 500 Hrvata. Fra Jozo je preživio logor i višemjesečnu torturu, kao i većina zarobljenih. Nažalost, mnogi su u logoru i u župi ubijeni - kazao je fra Joso Oršolić koji je bio župnik u vrijeme kada je novoobnovljena crkva bila velika ruševina.

U to vrijeme župa je obnavljana, crkveni i mnogi društveni objekti dobili su novo ruho. Ipak povratak, onaj održivi, nije se dogodio pa su župljani uglavnom osobe treće životne dobi ili pak umirovljenici koji žele posljednje dane provesti u rodnom kraju. Bar u vrijeme patrona i trodnevnice župa malo oživi i crkva se konačno ispuni vjernicima.

Trodnevnicu za patron župe predvodio je fra Ivo Pavić, domaći svećenik koji donosi duhovnu i materijalnu obnovu Šurkovcu i Banjolučkoj biskupiji. Na dan patrona župe misno slavlje predvodio je gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, a slavlju je značajno pridonio i crkveni zbor sv. Ane iz Domaljevca. Na kraju misnog slavlja podijeljene su i blagoslovljene krunice iz Zvornika-Srebrenice, dar vjernika. Župnik fra Blaž Marković je rekao da se tim krunicama trebamo moliti za obraćenje i mir, obnovu obitelji, hrvatskog naroda i naših župa u Bosni i Hercegovini.•

Označeno u