Kapitul OFS-a Hercegovine u Masnoj Luci

Jednodnevni redovni kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda održan je u Masnoj Luci, 2. travnja 2022. godine. Na kapitulu su sudjelovali članovi područnog vijeća OFS-a Hercegovine, ministri i izabrani zastupnici mjesnih bratstava te fra Ivan Landeka ml. – područni duhovni asistent OFS-a Hercegovine.

Zajedništvo u Masnoj Luci započelo je Jutarnjom molitvom časoslova. Nakon molitve je uslijedilo otvaranje kapitula uz pozdrave područne ministre Marijane Barbarić koja je pozdravila nazočne članove prigodnim nagovorom. Duhovni poticaj je imao fra Ivan Landeka ml. Pozdravio je sve prisutne te svima podijelio otipkanu Molitvu Križu koju je sveti Franjo ostavio u svojoj oporuci. Molitva glasi:„ Klanjamo ti se, presveti Gospodine Isuse Kriste, ovdje i u svim crkvama tvojim koje su po cijelome svijetu, i blagoslivljamo tebe, jer si po svom svetom križu svijet otkupio.“

Nakon kratke pauze počela su izvješća mjesnih ministara i rasprave o izvješćima. Popodnevni dio programa nastavljen je čitanjem izvješća područnih vijećnika. U 15 sati je bila, kroz snijegom prekrivene staze Masne Luke, zajednička molitva krunice Božanskog milosrđa. Nakon krunice bila je mala pauza za kavu i kolače, a nakon toga je uslijedila rasprava o izvješćima. Nakon rasprave su donesene smjernice koje će se nastojati realizirati kroz vrijeme koje je pred članovima OFS-a.

Završetak kapitula okrunjen je krunicom i svetom misom u 17,30 sati. Nakon mise je bila večera te povratak kućama.

Masna Luka je prelijepo mjesto za molitvu i druženje, prava duhovna oaza mira. U ovoj oazi mira, po nadahnuću našeg serafskog oca Franje,  donesena je jedna posebna cjeloživotna smjernica koja je jako potrebna u svakom vremenu, a posebno u ovom danas. O njoj će trećari preko njihovih ministara biti upućeni tijekom iduće mjesne skupštine bratstva.

svjetovni-franjevci.info