Katolička Crkva ima pravo donositi odluke autonomno i nitko joj nema pravo zabraniti bilo što

"Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni”, kazao je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike govorio je, uz ostalo, o predstojećoj misi za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali. Tom je prigodom, kako 12. svibnja prenosi Avaz, naglasio da Katolička Crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, nitko joj nema pravo zabraniti bilo što.

“Reakcije u Sarajevu govore”, dodao je ef. Kavazović da je odgovornost adresirana na krivu adresu i to nije dobro. "Pokrovitelj manifestacije je Sabor Republike Hrvatske. Političari u Sarajevu umjesto da adresiraju odgovornost na političku adresu, pokušavaju to izručiti Katoličkoj Crkvi. Postoji politička odgovornost Hrvatske, a najlakše je sve pripisati Crkvi. Zbog čega Hrvatska komemoraciju obilježava na ovakav način, ako je to upitno? Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obveza prema vjernicima. U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerojatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa.”

Komentirajući činjenicu kako su reakcije stvorile tenzije u glavnom gradu BiH te kako postoji (i) opasnost stvaranja jaza između katolika i muslimana, reisu-l-ulema IZ u BiH je naglasio da Hrvati u BiH imaju povjerenje u Crkvu više nego u hrvatsku politiku.

“Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj Crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati sa gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička Crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati. Netko vjerovatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge”, poručio je Kavazović i dodao kako ovih dana obilježavamo Dan borbe protiv fašizma i fokus treba biti na žrtvama fašizma, pogotovo Židovima koji su stradali u holokaustu.

“Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije uredu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”, zaključio je poglavar Islamske zajednice u BiH.

Izvor: Nedjelja.ba

Označeno u