MAJKA MARIJA: “U nedjelju nakon mise svima sam rekla ‘Moj Josip osvaja zlato za Hrvatsku!”

“Sanjala sam zlato.

U nedjelju nakon mise svima sam rekla ‘moj Josip će osvojiti zlatnu medalju za Hrvatsku’, govori presretna Marija Glasnović, majka olimpijskog pobjednika Josipa Glasnovića i dodaje. “Ljudi su govorili to su snovi, a ja znam da se snovi, uz Božiju pomoć, ostvare”.

U zagrebačkoj Dubravi, u obitelji Glasnovići slavlje je počelo ulaskom Josipa u finale. U dvorištu obiteljske kuće, na kojoj vijori velika hrvatska zastava, postavljen je televizor, hrana i piće, došli su prijatelji i gosti – većina lovci s i članovi streljačkog kluba Gaj –  a nakon zlatnog hica Josipa Gasnovića dogodila se erupcija oduševljenja.

“Kad sam ga ispraćala na Olimpijadu u Brazil rekla sam mu: ‘Sine, kad se bude svirala hrvatska himna Lijepa naša obavezno stavi ruku na srce’.  ‘Znam , mama’, kazao je. To je instinkt, majčinski instinkt, vjerovala sam da će biti najbolji, da će osvojiti zlato.”

Josip je stavio ruku na srce, a hrvatska himna  i u Dubravi se odslušala i otpjevala jednako emotivno kao i u Riju.


U obiteljskoj kući Glasnović zatekli smo za Maxportal upravo u vrijeme kad se zlatni olimpijac majci Mariji telefonom javio iz Brazila. Majka je razdragana, suznih očiju čestita sinu. Otac Franjo, kojega zovu znanci i prijatelji, ne može se osloboditi od telefonskih poziva.

Prijateljima Zagorcima toči gemište i dobacuje: “Viš, Štef, mi Janjevci imamo što cijela Hrvatska nema, imamo zlatnu medalju”, zeza susjede koji su došli proslaviti prvu zlatni hrvatsku medalju u Brazil.

A tek da vidite dvije garaže u prizmelju kuće. Nisu bijesni ni skupi autu, nego stalaže i police prepune pehara i medalja koje su osvoji Josip i  brat mu Antun. OD večeras ima i onu najvrijedniju. Zlatnu, olimpijsku!

Dobra je ta Zagrebačka Dubrava, prva hrvatska medalja iz Brazila dolazi u Dubravu, a i Sandra Perković živi nedaleko od Glasnovićevih.