Međunarodna arhitektonska nagrada za kapelu na svetištu Kondžilo

Arhitekti Juro Pranjić i Ana Bosankić iz arhitektonskog ureda "Novi dom" dobili su međunarodnu arhitektonsku nagradu BigSEE Architecture Award 2020 za njihov projekt kapele na svetištu Kondžilo u kategoriji javne arhitekture.

Stručni žiri BigSEE platforme i Big Architecture Festivala odabrali su ovaj projekt u konkurenciji brojnih iz svih zemalja Jugoistočne Europe. Arhitekti su istaknuli da je projekt Zavjetne kapele integralni dio kompletnog arhitektonsko-urbanističkog projekta kompleksa Marijanskog svetišta Kondžilo u Komušini, piše Nedjelja.ba. 

Radovi na izgradnji Svetišta su započeti 2010. godine, a zbog kompleksnosti i samog značaja projekta, njegova izgradnja je podijeljena u faze. Kapela od crnog stakla je središte i znak samog Svetišta, suvremeno mjesto identifikacije zajednice prožeto dubokom simbolikom koja je vodila arhitektonsko oblikovanje. Predstavlja sklopljene ruke koje visoko podižu križ čuvajući uspomenu na arhetipsku siluetu prve skromne kapelice iz 1906. godine. Kapela je u osnovi crni stakleni kvadrat opisan bijelim križem. Arhetipska silueta i simbolika u suvremenoj interpretaciji nastavljaju trajati u svijesti zajednice kroz asocijacije na već viđeno, naučeno i naslijeđeno. U potpunosti staklena kapela postavljena je na vrhu brda Kondžila, ali pogled u unutrašnjost kapele je onemogućen primjenom reflektirajućeg crnog stakla.

Arhitekti ističu da su tehnički zahtjevna i inovativna konstrukcija i suvremena staklena materijalizacija redizajnirali arhetipsku siluetu kapele, koja autentično prezentira vrijeme u kojem je nastala kao i mogućnosti njenih graditelja. Ova kapela je skulptura u prostoru, mjesto nove, suvremene, dinamične i optimistične identifikacije zajednice, znak i kompas.

Novi dom je obiteljski arhitektonski ured kojega vode arhitekti Juro Pranjić i njegova kćer Ana Bosankić, magistrica arhitekture. Projektirali su i izgradili brojne sakralne objekte u Bosni i Hercegovini, mnoge poslovne i stambene objekte, spomenike, urbanističke projekte i dr. Dodjela Big SEE Architecture Award 2020 nagrada i predstavljanje nagrađenih projekata trebali su se održati na tradicionalnoj Big SEE izložbi i u sklopu Big Architecture Festivala, koji se organizira svake godine u mjesecu svibnju u Ljubljani, ali zbog pandemije virusa Covid 19 svi planirani događaji su otkazani i održat će se preko online platformi organizatora.

Svečanost dodjele nagrada prolongirana je za narednu godinu, a pored arhitekata na proslavi će sudjelovati i župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić i predstavnici generalnog izvođača svih radova d.o.o. Ćosić promex, direktor Mijo Ćosić i projektni inženjer Igor Dadić, jer Big SEE platforma prepoznaje značaj svih sudionika u građenju koji utječu na uspješnu realizaciju samog projekta i na njegovu izvrsnost.

Platforma Big SEE (Big Southeast Europe) pod okriljem Zavoda BIG - Centra za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Europe sa središtem u Ljubljani sustavno istražuje, evaluira, ističe i promovira kreativnu izvrsnost Jugoistočne Europe. Predstavlja poseban forum za razgovor i razvoj kulturne, ekonomske i političke uloge ove regije u globaliziranom svijetu, okupljajući 19 zemalja - Austrija,  Slovenija, Italija, Mađarska, Bugarska, Češka Republika, Slovačka, Rumunjska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Moldavija,  Kipar, Grčka, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Turska.

Označeno u