NAJAVA: MOLITVA NA GROBLJU MIRA

Povodom svetkovine Svih svetih i Dušnog dana, u petak, 4. studenoga 2022. u 15.00 sati na Groblju mira na Bilima bit će upriličeno polaganje vijenaca, paljenje svijeća i zajednička molitva za sve pokojne.

Molitvu će predvoditi fra Miljenko Stojić, a uz članove Memorijalnog centra Groblja mira očekuje se i dolazak mnoštva koje će na ovaj način odati spomen na svoje pokojne.

Na blagdan Svih svetih i Dušni dan, u mislima smo s našim najdražima koji više nisu s nama, ali žive u našem srcu i molimo se za njih Gospodinu. Na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja i otimamo naše pokojne od zaborava.

SVRHA GROBLJA MIRA na BILIMA

Naše žrtve iz Drugoga svjetskog rata i poraća zaslužile su da ih se svi zajedno sjećamo. Zbog toga im svima podižemo križeve na Groblju mira na Bilima, bez obzira znalo se ili ne za njihov grob, te stvaramo prostor gdje se za njih zajednički možemo moliti i o njima razmišljati.

U prvoj se fazi podižu križevi za žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. To je zbog toga što ih je najviše i što zub vremena opasno prijeti da padnu u zaborav. Nakon toga prelazi se na podizanje križeva za žrtve iz Domovinskog rata koje su nam namrijele slobodu.

Postupak za podizanje križa je sljedeći. Obratite se najprije Povjerenstvu za obilježavanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području svoje općine, na području županije, najbližoj udruzi sličnoga cilja… te njima prijavite određenu žrtvu ukoliko već nije unesena u popis. Ako negdje nisu ustrojena ovakva ili slična tijela, onda potaknite društvene vlasti na svome području da to što prije učine.

Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 100 Eura ili 200 KM. To je nešto više od stvarnog iznosa sa svrhom da tako stvorimo fond za one žrtve koje nemaju nikoga svoga ili tih njihovih za njih jednostavno nije briga.

A križeve smo počeli podizati onim redom kako je nastajalo i djelovalo pojedino povjerenstvo. Tako ćemo i dalje raditi. A ispred svih stavili smo crkvene osobe. Njih su ubijali i zbog vjere i zbog domoljublja.

grobljemira.info