NE DIŠEM Zbog kćeri srušio svjetski rekord: Pod vodom ostao 24 minute i 11 sekundi!

Budimir Šobat Buda  je srušio vlastiti svjetski rekord ostavši pod vodom 24 minute i 11 sekundi. No, obaranje samog rekorda tek je sporedan motiv njegove akcije "Ne dišem". Njome se, zapravo, želi upozoriti na prepreke s kojima se djeca s autizmom suočavaju svaki dan.

"Otac sam autistične djevojčice imenom Saša te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci nakon jednog medicinskog istraživanja, došao sam na ideju pokušaja ne disanja preko 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv, već i želja da privučemo što veći broj ljudi. Ovo radim za svu djecu s autizmom. Dat ću sve od sebe kako bih postigao što bolji rezultat, za mene je to veliki izazov i ne sumnjam u dobar rezultat“, rekao je Budimir Šobat Buda u najavi akcije.

Buda je sadašnji rekord postavio prošle godine u Splitu, gdje je sudjelovao u medicinskom istraživanju tjelesnih sposobnosti. Tada je pod vodom zadržao dah 21:03 minute.

Iako je sport kojim se bavi zapravo opasan po život, Buda ga ne gleda tako. No, to ne znači da nije svjestan opasnosti kojoj se izlaže.

"Pred kraj počinjem štipati sam sebe. Kad osjetim da me više ne boli, znači da sam jako blizu blackouta i onda je krajnji tren da izađem van'', rekao je Buda prije nekoliko dana za In magazin.