Obnova posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu u Trnovčici

Na inicijativu Hrvatske dehonijanske mladeži, u suradnji s Povjerenstvom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i Odborom za mlade Hrvatske biskupske konferencije, obnova posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu održat će se na svetkovinu Srca Isusova, 12. lipnja 2015. u 19 sati u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici.

Svečano euharistijsko slavlje predvodi pomoćni biskup zagrebački, predsjednik Odbora za mlade HBK Mijo Gorski.

Obnova posvete, o 115. obljetnici prve posvete, 250. obljetnici uspostave liturgijskog blagdana sa časoslovom i misom u čast Srca Isusova (1765.) i 340. obljetnici ukazanja Srca Isusova sv. Margareti Mariji Alacoque u Paray-le-Monialu (tijelovska osmina 1675.), predstavlja svojevrstan vrhunac prvog dijela dvogodišnje duhovne priprave mladih za Svjetski dan mladih u Krakovu a za koji su se mladi pripravljali Velikom devetnicom spasa, devetnicom prvih petaka od listopada 2014. do lipnja 2015. Nakana Devetnice spasa bila je kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca, duhovni i moralni preporod hrvatske mladeži, mir u svijetu i blagoslovljeni plodovi nadolazećeg SDM u Krakovu 2016.

Pozivaju se mladi da u što većem broju pristupe obnovi posvete Srcu Isusovu, bilo u Trnovčici ili po župama diljem Domovine i izvan nje, prema mogućnostima. Neka i ova generacija hrvatske mladeži potvrdi „svoj krsni savez s Bogom i obnovi sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi“, kao i povezanosti s Kristovim namjesnikom na zemlji, Svetim Ocem.

Dušom tijelom vijek sam tvoj, za krst časni bijuć boj!

O sto i petnaestoj obljetnici posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu; Piše: Jelena Vuković

Proslavi li se svečano ova prva desetogodišnjica, onda će se proslaviti jamačno i svaka daljnja, osobito peta, koju će neki mladi još doživjeti, i deseta tj. stota godišnjica prve posvete, godine 2000., koju ćemo, ako Bog da, gledati s neba. Na taj će se način drvce, što ga je hrvatska mladež posadila 1900., sve iz nova prolistati i cvasti i uroditi plodom života. A pod njegovom će stoljetnom krošnjom hrvatska mladež još uvijek pjevati Srcu Isusovu: Dušom tijelom vijek sam tvoj, za krst časni bijuć boj. (Glasnik Srca Isusova, br. 3, 1910., str. 57)
Godine Gospodnje, 1900., na svetkovinu Srca Isusova (bilo je to 22. lipnja) hrvatska se mladež posvetila Presvetom Srcu Isusovu! Danas u ovom „naprednom“ 21. stoljeću, sto i petnaest godina od prve posvete, vrijeme je upitati se jesmo li kroz prošla desetljeća skrbili o tom „drvcu“ što ga pisac iz 1910. spominje, jesmo li ga njegovali, zalijevali i trudili se da prolista i procvate plodom života? Čuje li se ispod njegove krošnje gromki poklik mladoga Hrvata i mlade Hrvatice: Dušom tijelom vijek sam tvoj...?

Znamo li uopće da je hrvatska mladež zajedno sa svojim pastirima učinila nešto nesvakidašnje, veliko, jedinstveno u svijetu – i to samo godinu dana nakon što je papa Leon XIII. posvetio svijet Srcu Isusovu!? Time su, na prijelazu iz 19. u 20 stoljeće, potvrdili svoju vjeru i odanost Kristu i njegovoj ljubavi koja najuvjerljivije govori kroz njegovo probodeno Srce, kako to lijepo piše o. Božidar Nagy (usp. Stota obljetnica posvete hrvatske mladeži Srcu Isusovu 1900., Obnovljeni život (55) 2 (2000), str. 233-247). O. Nagy, možda je jedan od rijetkih koji je ustao zagovarajući ideju da se ta posveta obnovi 2000. godine, o 100. obljetnici prve posvete, dok su o. Andrzej Wośko, svećenik Srca Isusova, dehonijanac, i Hrvatska dehonijanska mladež (HDM) s brojnim mladima koji su se tada odazvali na njihov poziv, providonosno učinili obnovu posvete 2010. godine prigodom pohoda relikvije sv. Margarete Marije Alacoque župi u zagrebačkoj Trnovčici.

Tim tragom, krajem ljeta 2014. razmišljajući o potrebi (dvogodišnje) duhovne priprave za Svjetski dan mladih u Krakovu 2016., među mladima u HDM-u rodila se ideja o velikoj Devetnici spasa za mlade, devetnici prvih petaka koja će se obaviti od listopada 2014. do lipnja 2015. i završiti velikom obnovom posvete Srcu Isusovu – upravo o 115. obljetnici prve posvete, o 250. obljetnici uspostave liturgijskog blagdana sa časoslovom i misom u čast Srca Isusova (1765.) i 340. obljetnici ukazanja sv. Margareti Mariji Alacoque u Paray-le-Monialu (tijelovska osmina 1675.)! Gospodin se poslužio jednom malom zajednicom mladih posvećenoj Srcu Isusovu da se zaboravu ne prepusti čin predanja hrvatske mladosti Bogu i njegovu Srcu, obećanje vjernosti krsnomu savezu, istinama vjere te svetoj Crkvi i Kristovu namjesniku na zemlji. Poziv priključiti se u Devetnicu spasa i pristupiti obnovi posvete upućen je svim mladima, širom Hrvatske. Potporu je dao i Odbor za mlade Hrvatske biskupske konferencije, s biskupom Mijom Gorskim, predsjednikom Odbora, kao i nadbiskupijski Pastoral mladih. Neka u cijeloj Hrvatskoj i izvan nje, o svetkovini Srca Isusova, 12. lipnja 2015. odjekne gromki glas: Tvoj sam / Tvoja sam Srce Isusovo, bilo u župnim zajednicama, bilo na nekom mjestu koje odredi biskupijsko povjerenstvo za mlade, bilo svatko sam za sebe u nekom skrovitom kutku crkve, za vrijeme sv. Mise, vlastitim riječima ili kojom molitvom Srcu Isusovu.

Što se dogodilo 1900.?
Gorljivost, odlučnost, organiziranost, predanost želji posvetiti mladež Srcu Isusovu godine 1900. urodile su velikim plodom: 160.000 mladih posvetilo se Srcu Isusovu! Danas kada se okupljamo na hvale vrijednim Susretima hrvatske katoličke mladeži okupi se „čak“ 30.000 mladih.

Inicijativu za prvu posvetu dao je isusovac o. Antun Puntigam, tada na službi u Travniku. U tu svrhu ustanovljen je i poseban Odbor koji su činili svećenici, a kojim je predsjedao dr. Andrija Jagatić. Odbor upućuje Poziv hrvatskoj omladini da se uključi u posvetu. Odbor je obavijestio i sve hrvatske biskupe o inicijativi i zamolio ih da u svojim biskupijama osnuju odbore. Biskupi redom šalju svoj blagoslov i rado se uključuju i potiču svoje svećenike i mlade da provedu ovu zamisao u djelo: od zagrebačkog nadbiskupa Jurja Posilovića preko sarajevskog nadbiskupa Josipa Stadlera do đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

Odbor je obavijestio i tadašnju Zemaljsku vladu i zamolio ju za pokroviteljstvo nad ovom inicijativom, što je Vlada i učinila. Pripremajući se za posvetu započele su i druge akcije koje su, kako navodi o. Nagy „davale cijelom pothvatu značaj ozbiljnosti, vidljivosti, te javne potvrde svoga pristajanja uz Krista i njegovu ljubav.“ Nastala je tada i pjesma Do nebesa. Tekst je napisao 19-godišnji travnički sjemeništarac Petar Perica, a danas ju znaju i pjevaju svi Hrvati. Nije zaboravljena! Mladi su pristupili prikupljanju duhovnih darova i žrtava za Svetoga Oca, izradi zlatnoga srca kao i izradi albuma s potpisima svih koji su pristupili posveti. U njemu su latinskim i hrvatskim jezikom ispisali i tekst posvete:

Mladež roda hrvatskoga, tog predziđa kršćanstva, u svetoj ovoj godini, na svršetku staroga i na osvitu novoga vijeka, Svetosti Tvojoj, Kristovu na zemlji Namjesniku nepogrešivomu, prostrta ponizno pred Tvojim nogama svečano obećaje, da će se pod barjakom Presvetog Srca Isusova hrabro i neustrašivo boriti za vjeru i za dom. U znak ove žrtve srca našega, evo Ti, Sveti Oče, zlatno srce predragoga Spasitelja našega, puno svakovrsnih duhovnih djela, koje na Tvoju nakanu i prema velikomu srcu Svetosti Tvoje žrtvovasmo Presvetom Srcu Isusovu. I potpisi ruku naših neka podaju vječnoj spomeni sve što obećasmo i učinismo. A da to izvesti uzmognemo, smjerno molimo očinski Tvoj blagoslov, zalog milosti nebeske za sebe, za svoje roditelje i odgojitelje te za sav narod hrvatski. U Zagrebu, glavnom gradu Hrvata, na blagdan Presvetoga Srca Isusova 1900.

Obnova posvete mladeži u Trnovčici 2015. i Pismo papi Franji
Na inicijativu Hrvatske dehonijanske mladeži, u suradnji s Povjerenstvom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i Odborom za mlade Hrvatske biskupske konferencije, obnova posvete mladeži Srcu Isusovu održava se na svetkovinu Srca Isusova, 12. lipnja 2015. u 19 sati u župi BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkoj Trnovčici. Svečano euharistijsko slavlje predvodi pomoćni biskup zagrebački, predsjednik Odbora za mlade HBK Mijo Gorski. Obnovu posvete mladi će sa svojim pastirima učiniti sljedećim riječima:

Gospodine Isuse Kriste, zahvaljujem Ti za sve darove koje si mi dao: za dar života i zdravlja, za milost vjere i dar pripadnosti Katoličkoj Crkvi. Danas se posvećujem Tvome Božanskom Srcu. Ovim činom najprije ispovijedam i potvrđujem svoju kršćansku vjeru i svoje opredjeljenje za Tebe; potvrđujem svoje prihvaćanje svih katoličkih istina vjere kako nas uči sveta Crkva u kojoj si mi dao milost da sam rođen/rođena i odrastao/odrasla. Potvrđujem svoj krsni savez s Tobom i svoju odluku da po njemu živim. Priznajem Te svojim Gospodarom i Kraljem. Izjavljujem da ćeš mi od sada Ti sa ljubavlju Tvoga Božanskog Srca biti najviša vrijednost moga života koju primam u svoje biće. Pomozi mi da mogu živjeti dostojno Tvoje ljubavi i da njome usrećujem svoje bližnje. Slijedeći primjer brojnih tisuća hrvatskih mladića i djevojaka koji su se prije stotinu i petnaest godina posvetili Tvome Presvetom Srcu i ja zajedno s njima ispovijedam i kličem: »Dušom tijelom vijek sam Tvoj/Tvoja…«, hoću biti i ostati, sada i uvijeke! Amen

I ova generacija hrvatske mladeži obnovom posvete mladeži Presvetom Srcu Isusovu želi potvrditi „svoj krsni savez s Bogom i tako obnoviti sveti pradjedovski zavjet vjere u Isusa Krista i vjernosti Katoličkoj Crkvi“, kao i povezanosti s Kristovim namjesnikom na zemlji, Svetim Ocem kojem će s ovog događanja uputiti i prigodno pismo.

Još vijesti iz regije, čitajte OVDJE