Održan susret štovatelja Božjega milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije

Susret štovatelja Božjega milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije održao se u subotu, 24. listopada 2015. u Franjevačkom klerikatu u Splitu u organizaciji zajednica, pokreta i udruga štovatelja Božjega milosrđa ove nadbiskupije te Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Marijina, a uz potporu Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa.

Prijepodnevni program obuhvatio je tri predavanja: "Sveti Franjo Asiški i milosrđe" fra Petra Milanovića, gvardijana Franjevačkoga klerikata, "Ivan Pavao II. i enciklika Dives in misericordia" don Pavla Piplice te "Sv. Faustina i Božje milosrđe" o. Andrzeja Wośka SCJ, koordinatora Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa. Uslijedila je dvosatna procesija sa slikom Božjega milosrđa koja je načinila širok luk od Franjevačkoga klerikata, preko Rive i Marmontove do Kliničkoga bolničkog centra Split na Firulama, gdje su se sudionici sjedinili u molitvi s moliteljima inicijative "40 dana za život". Procesija je završila na Klerikatu ukupno prešavši 12 kilometara.

Nakon pobožnosti u čast Božjega milosrđa u 15 sati, svečano euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja na Trsteniku predvodio je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije u koncelebraciji sa šestoricom braćom svećenika. U svojoj je homiliji mons. Vidović među ostalim istaknuo ljepotu i beskrajnost Božjega milosrđa u odnosu na Božji gnjev koji traje kratko, nadovezujući se na Lukino evanđelje od dana u kojem Bog iskazuje svoje milosrđe smokvi koja je zaslužila da ju se odsječe jer "samo iscrpljuje zemlju". Ma koliko je Zakon koji Bog daje konkretan, toliko je konkretnije i milosrđe koje dolazi od Boga, rekao je propovjednik, nastavljajući kako Božje milosrđe ima svoje Lice, pozivajući se na bulu pape Franje za izvanrednu Godinu milosrđa koja započinje riječima: "Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist". Božje je milosrđe "melem" našim ranama i ne može ga se pojmiti kao "jednosmjernu cestu", nego ga primivši trebamo dalje pružati drugima, svojim bližnjima, kako bi se ono moglo ostvariti u zajedništvu i očitovati u "praštanju, suosjećanju, nježnosti, blagosti - u konkretnom Licu Isusa Krista". Mons. Vidović svoju je homiliju, nadovezujući se na činjenicu slavljenja sv. mise u 15 sati, zaključio riječima:

"Iskoristite doista ovaj trenutak, trenutak svete ure kada je Gospodin naš Isus Krist podnio tešku Muku na križu, i iz te Muke otvorio rijeke i rijeke milosti i milosrđa. Rijeke i rijeke, kapilare koje dotiču, dolaze do svakoga od nas, do svake 'smokve' ovdje... da nitko ne ostane suh, da nitko ne ostane žedan; da svatko bude napojen."

Na završetku euharistijskoga slavlja riječi zahvale Bogu, svim prisutnim vjernicima i svećenicima, napose mons. Vidoviću, uputio je o. Wośko u ime Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa i istaknuo prisutnost dvoje svetaca milosrđa u svojim relikvijama - sv. Faustine i sv. Ivana Pavla II., pozivajući na molitvu po zagovoru ovih svetaca, napose sv. Ivana Pavla II., za kanonizaciju "najsjajnijeg lika Crkve u Hrvata", bl. Alojzija Stepinca.

Subotnjem susretu prethodila je devetodnevna duhovna priprava u katedrali sv. Duje koju su predvodili molitelji 9 župa Splitsko-makarske nadbiskupije. (jv) Fotogaleriju pogledajte OVDJE