Ona je hrvatsko medicinsko čudo! Rođena 3 mjeseca ranije, sa 450 grama, izlazi iz bolnice zdrava i teška 3 kg

Drugi ovakav slučaj u svijetu

U KBC-u Sestre milosrdnice lani se, baš pred Božić, tri mjeseca prerano rodila djevojčica doslovce manja od štruce kruha - dužine liječnikova dlana i teška samo 450 grama, s gotovo nikakvim šansama da preživi, piše Jutarnji.hr.

Njezina borba za goli život, od trenutka kada je ugledala svijet, trajala je dulje od četiri mjeseca, a danas konačno, kao zdrava i “debela” beba, odlazi kući nakon što joj je dječja bolnica u Klaićevoj mjesecima bila prvi dom. Da, riječ je o hrvatskom medicinskom čudu koje će sigurno imati mjesto i u svjetskim razmjerima jer su liječnici iz čak tri zagrebačke bolnice - Klinike za dječje bolesti Zagreb, KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb - poslije višemjesečne borbe uspjeli dobiti bitku za život danas petomjesečne djevojčice.

- Zaista nismo znali hoće li beba preživjeti. Došla je k nama s bezbroj cjevčica, na rubu, ali sve smo učinili da dobije životnu bitku. Danas ima tri kilograma, odlazi kući i zdravstveni su problemi, uvjereni smo, iza nje. Ponosni smo na naš uspjeh jer, koliko nam je poznato, to je tek drugo takvo postignuće u svijetu, ali prije svega sretni zbog spašenog života - kaže prof. dr. Goran Roić, ravnatelj dječje bolnice u Klaićevoj.

Teška situacija

Bitka za goli život djevojčice počela je već u Vinogradskoj, gdje je njezina majka, tada u 27. tjednu trudnoće, dovezena kao hitna pacijentica jedne prosinačke noći 2017.

- Gospođa je bila, kako mi ginekolozi kažemo, potpuno otvorena, što je značilo da se porod mora obaviti hitno iako je trudnoća bila tek u 27. tjednu. Beba je rođena na zadak i imala je samo 450 grama, a to je značilo da mora hitno na respirator. No, jedini koji mi imamo već je bio zauzet, pa su nam posudbom pomogli kolege iz KBC-a Zagreb. Tjedan dana bio je, moglo bi se reći mir, a onda se pojavila prva komplikacija, tzv. nekrotizirajući enterokolitis - opisuje događaje u rodilištu otprije otprilike pola godine prof. dr. Krunoslav Kuna, predstojnik ginekološke klinike KBC-a Sestre milosrdnice.

Dodaje da je to bio što je beba premještena u bolnicu u Klaićevoj, gdje su je hitno morali operirati s obzirom na to da je došlo do višestrukog puknuća crijeva.

- Djevojčica je imala čak četiri operacije otkako je primljena u našu bolnicu. Od toga su dvije bile velike abdominalne. Zatim je imala operaciju oka, a postavljen joj je i centralni venski kateter. Višestruke perforacije crijeva ugrožavale su joj život - objašnjava kirurg, doc. dr. sc. Stjepan Višnjić, pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

- Više od tri mjeseca trajalo je intenzivno liječenje jer se od 450 grama trebalo doći do sadašnja tri kilograma, a istodobno rješavati brojne zdravstvene probleme. Beba je imala nisku porođajnu težinu čak i za dob u kojoj je rođena. Uz taj problem, imala je i druge komplikacije. Bila je u inkubatoru dulje od dva mjeseca, na respiratoru... Hranili smo je parenteralno jer zbog problema s crijevima hrana nije išla probavnim putem, a to je značilo da zbog lošije apsorpcije hranjivih tvari ne može brzo napredovati - objašnjava prim. dr. Ivančica Škarić, voditeljica jedinice intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti. Dodaje kako tu nije bio kraj zdravstvenim problemima djevojčice jer su se pojavile i komplikacije s očima.

Prva operacija

Naime, “nezrela” djeca nerijetko imaju probleme s očnom pozadinom, odnosno mrežnicom. Zato se u liječenje uključio oftalmolog, prof. dr. Nenad Vukojević iz KBC-a Zagreb, koji je laserski riješio tzv. prematurnu retinopatiju, odnosno retinopatiju nedonoščadi. Nisu izostale ni razne infekcije koje se nerijetko javljaju baš kod nedonoščadi, ali koje, na sreću, nisu bile toliko komplicirane da bi pogoršale situaciju i produljile liječenje.

- Prva operacija bila je već u prvom satu od dolaska u našu bolnicu. Bila je životno ugrožena, situacija je bila, doslovce, biti ili ne biti. Operacija je uspjela, a potom smo išli, doslovno, dan po dan i rješavali probleme kako su se pojavljivali. Nismo bili previše optimistični, ali davali smo sve od sebe da beba preživi.

Bilo je neizvjesno, bili smo oprezni u prognozama, ali sada smo sretni jer uspjeli smo u onom što je pošlo za rukom vrlo malom broju liječničkih timova u svijetu. Drago nam je da je sve iza nas. U početku nismo bili preveliki optimisti, ali činili smo sve da se beba oporavi i konačno uspjeli jer ona je danas mogla otići svojoj kući - zadovoljno kaže dr. Škarić za Jutarnji.hr.