Opet oskvrnuće Križa i Oltara na stolačkom Križevcu

Stolački župnik i dekan preč. Rajko Marković, 10. siječnja, izvijestio je Ordinarijat u Mostaru o još jednom protuvjerskom činu – oskvrnuću Križa i Oltara na Križevcu iznad grada Stoca.

Informaciju o tome župniku je dojavljeno na blagdan Krštenja Gospodinova, 7. siječnja. O svemu je upoznat i načelnik Općine Stjepan Bošković kao i Policijska postaja u Stocu.

Kako piše na mrežnoj stranici www.md-tm.ba na mjesto obeščašćenja izišla su dva djelatnika Policijske postaje i o zatečenu stanju sastavili zapisnik. Na pročelju Križa ispisano je masnom bojom slovo „U“ [Ustaše], a niz Križ tri jedinice „111“ [zbroj godina osuđenih haških uznika] dok je na bočnim stranama Križa ispisano „UZP“ [Udruženi zločinački pothvat] te na pročelju kamenog Oltara istom masnom bojom: „Krivi ste“.

Ovo nije prvi put da se vandalski nasrće na postaje Križnoga puta i na sam Kristov Križ i u Stocu i na nekim drugim mjestima u Hercegovini.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, bojimo se da će, kao i do sada, sve ostati na „nepoznatom" počinitelju, na „maloljetnicima“, ili na „psihički poremećenima“ i nikada adekvatno procesuiranima i primjereno kažnjenima.

Stolački je Križevac spomenik nulte kategorije i kao takav pod izravnim je nadzorom i zaštitom  Federalnoga zavoda za zaštitu kulturnih spomenika. Nije li konačno vrijeme da se u rješenje i stvarnu zaštitu ovoga spomen-obilježja uključe i mjerodavne federalne službe?! Prepustiti slučaj policijskom službenom izvješću i tužiteljskoj ladici, bez adekvatne intervencije najodgovornijih, znači in/direktno ohrabrivati svaki budući vandalski napad i zločin. Država, koja nije u stanju zaštititi vjerske simbole i izričaje, kulturnu baštinu i vjernički osjećaj, nije dorasla zvati se državom i gubi zakonsko i moralno pravo pozivanja na vjersko i nacionalno zajedništvo i miran suživot.

Vjernici župe Stolac i ostalih župa Stolačkoga dekanata, kao i svi vjernici hercegovačkih biskupija na čelu s ovim Ordinarijatom, koji na poseban način iskazuju ljubav prema Kristovu Križu i pijetet prema svojoj stradalačkoj povijesti, koju simbolizira i brdo Križevac iznad Stoca, uvijek su bili, i jesu, opredijeljeni za zajednički život sa svim građanima i pripadnicima drugih religija i vjeroispovijesti Stoca i Hercegovine.

Kako stoji u dopisu iz Ordinarijata Mostarsko-duvanjske biskupije vjernici Stoca se pozivaju da se ne obeshrabre ovim protukatoličkim činom, da istom mjerom ne uzvraćaju onima prema kojima se pokazuje prst sumnje za ovo nedjelo te da uvijek, i u progonima, svoj pogled usmjeruju prema Kristovu Križu i Uskrsnuću u kojem je Otkupljenje i Spasenje. | Nedjelja.ba