Otvaranje „Godine Božje Riječi“ u Bosanskom Grahovu

U povodu 1600. obljetnice smrti crkvenoga naučitelja sv. Jeronima, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, na svom 78. redovitom zasjedanju u Banjoj Luci 13. i 14. srpnja 2020., odlučili su za Katoličku Crkvu u BiH proglasiti „Godinu Božje Riječi“ koja započinje 30. rujna 2020. Tim povodom biskupi BKBIH uputili su  Crkvi u BiH pisanu poruku objavljenu 21. rujna 2020.

Središnja proslava otvorenja „Godine Božje Riječi“ bit će u Bosanskom Grahovu, na spomendan sv. Jeronima, u srijedu 30. rujna 2020. Biskupi su za proslavu odabrali Bos. Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija, rodno mjesto sv. Jeronima – Stridon, nalazio na području današnjega Grahovskog polja.

U prvom dijelu programa, koji započinje u 10 sati u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra u izgradnji u selu Korita (6 km prije Grahova iz pravca Livna uz magistralnu cestu Livno-Bos. Grahovo) prof. dr. Josip Knežević s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Sarajevu održat će stručno predavanje o sv. Jeronimu. Zbog skučenog prostora, na ovaj dio programa pozvan je samo određeni broj sudionika, tj. biskupi, svećenici i gosti s pozivom.

Potom će u 12 sati, u dvorištu župne crkve sv. Ilije proroka u selu Obljaj, biti slavljena svečana sveta misa s narodom koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s ostalim biskupima i svećenicima, prenosi Tomislavcity.

Nakon sv. mise, svi nazočni biskupi, svećenici i vjernici, sudjelovat će u pravljenju milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana s likom sv. Jeronima.

Ova proslava u Grahovu održat će se uz poštovanje propisa mjerodavnih crkvenih i državnih vlasti u vezi s pandemijom koji su trenutačno na snazi.

Organizatori proslave su Župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo.

U selu Korita posvećena je kapela u čast sv. Jeronima, a nedavno su u župnoj crkvi u Bos. Grahovu postavljeni vitraji od kojih jedan prikazuje lik ovog sveca.