Pasija ispred bazilike Sv. Kvirina

Velikim pljeskom sisačka publika je nagradila izvedbu glazbeno - scenskog prikaza Isusove muke i uskrsnuća pod nazivom Pasija – Križ istine kojeg su uprizorili članovi župne zajednice Marijine legije iz Petrinje.

Isusa je, već tradicionalno, glumio Marijan Štingl koji je trenutno đakon u župi sv.Kvirina u Sisku. Tu je svega nekoliko mjeseci i smatra kako je organizacija ovakvog događaja bila potreba što su mu potvrdili pozitivni komentari u publici neposredno nakon predstave, rekao je i dodao: „Mislim da su svi koji su gledali mogli, barem na trenutak, doživjeti ono što je Isus doživljavao prije dvije tisuće godina, a to proživljava danas kroz svetu misu koja je žrtva. Mi smo htjeli kroz jednu predstavu uprizoriti doslovno ono što se događalo prije dvije tisuće godina."

Pasiju je režirao vjeroučitelj iz Prve osnovne škole u Petrinji i član zajednice Vlado Sučec. I ove godine je Isusova muka ispričana na drugačiji način. Jedna od zanimljivosti je što je ove godine band Kraljica od Sabe nastupao na početku, sredini i kraju prikaza.

Mladi Siščani nisu krili zadovoljstvo viđenim. Tina kaže kako bi Pasiju trebao svatko trebao pogledati: „Super je stvarno. Mislim da ne može nikoga ne dirunti. Stvarno je jako realno prikazano i mislim da ima jako dobar utjecaj i mislim da bi svatko trebao pogledati, koliko god je možda teško i kada se sve to stavi u taj okvir da se sve to dešavalo, ali stvarno je izuzetno dobro."

Maja se slaže te dodaje kako je prikaz puno više od uprizorenja muke: „Dosta je sve realno i brutalno bismo mogli reći. Ali definitivno onaj zadnji dio kada se vidi Isusovo uskrsnuće i kada on izađe van i kada se vidi da sve to ipak ima neki drugi smisao, onda cijela ta predstava dobiva drugačije značenje, nije više samo ta prikazana brutala nego nešto ipak puno više."

Na Tomislava je dojam ostavio realan prikaz Isusove muke: „Ovakvi prikazi, konkretno na mene, ostavilo je takav utisak da mi je više približilo tu muku u realnom vremenu, u realnoj situaciji da u tom vremenu korizme o tome što je Isus Krist učinio za nas, radi naših grijeha je bio razapet, bio mučen i radi našeg otkupljenja. U biti, srž svega je u Isusovom uskrsnuću što je ovdje jako realno prikazano." Ema ima dvanaest godina i već je gledala Pasiju u izvedbi članova Marijine legije. Na nju je ostavila dojam činjenica da sudionicima nije bio problem izvesti prikaz unatoč hladnoći i vjetru: „Bilo mi je super. Kada sam gledala prvi puta sam se rasplakala, to je bilo davno. Sad gledam drugi put. Treba to pogledati, jer ako su oni mogli doći tu i ako su se svi mogli smrznuti zbog nas da bi mi to vidjeli, onda i mi to možemo doći gledat."

Na Pasiju je čak iz Gline došla gospođa Zlata: „Pa evo gledala sam više puta scenski prikaz muke Isusove na filmovima, ali ovo je posebni doživljaj. Imala sam osjećaj da zbiljam sudjelujem uživo u toj muci Kristovoj i više su mi puta krenule suze jer zbilja uživo sudjelujemo u Isusovoj muci."

Nakon nedjeljne izvedbe u Sisku, dodat ćemo, pasija će u srijedu biti izvedena u Karlovcu te na Cvjetnicu u Petrinji. Cijeli fotogaleriju pogledajte OVDJE

Označeno u