PODMILAČJE Sv. Ivan je suzbijao pandemiju grijeha

U jednom od najstarijih i najvećih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH – Podmilačju, 24. lipnja, svečano je proslavljen patron župe i svetišta Sv. Ivan Krstitelj.

Već u ranim jutarnjim satima započele su sv. ispovijedi, a potom su uslijedile i svete mise u 7 i 8:30 sati, dok je središnje misno slavlje s molitvama za bolesnike slavljeno u 11 sati, a predvodio ga je fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U koncelebraciji je, uz provincijala Provincije Bosne Srebrene fra Jozu Marinčića i podmilačkog župnika i čuvara svetišta fra Filipa Karadžu, bilo još 10-ak svećenika, a u asistenciji kod oltara bili su franjevački đakoni i bogoslovi.
Misno slavlje okupilo je veliki broj hodočasnika, ali ipak znatno manji nego prijašnjih godina, te su se vjernici pridržavali propisane udaljenosti, piše Nedjelja.ba

Sv. Ivan je suzbijao pandemiju grijeha

Okupljenima se najprije obratio župnik Karadža, pozdravivši sve okupljene, poglavito hodočasnike, bolesnike, patnike, siromašne i sve one na rubu društva, kojima je izrazio posebnu blizinu te za njih posebice zamolio zagovor Sv. Ive. „U ovom našem 'bosanskom Jordanu', u našoj dolini ovdje u Podmilačju, i ove nas je godine – usprkos kušnjama proisteklim iz pandemije koronavirusa, čudnog virusa kako ga nazva u jednom dopisu naš kardinal Vinko – okupio Sv. Ivo, Ivan Krstitelj, prorok Božji i preteča Kristov. Taj Božji čovjek, nije bio niti ljevičar niti desničar, nije vodio ni jalove diplomatske pregovore, ni pravio trule kompromise. Suzbijao je pandemiju grijeha neistine. Živio je i govorio istinu svima, bez obzira na njihov društveni status. Propovijedao je obraćenje, metanoju, promjenu života i promjenu srca“, napomenuo je, između ostalog, fra Filip naglasivši kako u Podmilačje dolazimo svi sa svojim ranama, vlastitim krhkostima i slabostima, bolestima, ali puni nade da nas zahvati milost Božje ljubavi i oproštenja, izlječenja i ozdravljenja.
Prije svetopisamskih čitanja pristupilo se blagoslovu vode i škropljenju okupljenog naroda.

Bog želi postići spasenje ljudi

Nakon naviještenoga evanđeoskog odlomka, fra Miljenko je u propovijedi podsjetio kako je u ovom vremenu među svima prisutan strah. „Spopada nas dok slušamo izvješća o zaraženima, preminulima, često već u jutarnjim vijestima. Naš strah, braćo i sestre, ima mnogo lica koja se uvijek i nanovo mijenjanju, ali evo u zadnje vrijeme natkriljuje ih baš ovaj strah – strah ove zaraze. Ali nisu nas napustili ni oni svakidašnji strahovi koje nosimo. Donijeli smo ih ovdje i pitamo se: što će nas još sve pogoditi i kakve nevolje još sustići, te unatoč svim tim zastrašujućim mogućnostima, možemo li očekivati nešto što će nam donijeti i radost, i oslobođenje i prikladan normalan ljudski život u miru. Jedno je posve sigurno – Bog je postavio točno određen cilj nama u ovome svijet. Taj cilj koji Bog želi postići je spasenje ljudi“, naglasio je propovjednik Šteko.

Svjedok vječnosti

U nastavku je ohrabrio vjernike da sve ono što su donijeli sa sobom – stave u svoju molitvu, u svoj zagovorni zaziv Sv. Ivi u ovoj svetoj misi. „Sv. Ivan Krstitelj spada u svjedoke vječnosti. On nam pokazuje svojim životom što znači biti svjedok vječnosti u ovom prolaznom svijetu (…) U svom propovijedanju on svraća pogled ljudi prema često zapretenoj čežnji za spasenjem, koja tinja u svim ljudima i raspiruje se i probija na površinu u vremenima ovih nutarnjih pustoši, nesigurnost, dvojbi (…) I onda kad ljudskim očima izgleda da je sve izgubljeno, da je za sve kasno – Bog ima načina sjetiti se svojih vjernika i ispuniti njihove potrebe“, istaknuo je fra Miljenko podsjetivši koliko je patnje, boli ali i molitava čula ova zelena dolina u Bosni, gdje su i sinoć gorjele vatre „naše nade u bolje sutra“.

„Nek' u tvom srcu odgori ona riječ iz Evanđelja: dođite svi vi umorni i opterećeni, i ja ću vas osloboditi. Imamo li snage uistinu povjerovati u one riječi koje nas je Isus naučio – Oče naš molimo, ne bilo čiji, nego naš! A kako da otac ne voli dijete koje mu se obraća s ovakvim pouzdanjem?!“, zaključio je fra Miljenko.

Na kraju se pred Presvetim molilo za bolesnike, te je uslijedio blagoslov. Poslije misnog slavlja, kojeg je skladnim pjevanjem animirao mješoviti zbog pod dirigiranjem bogoslova fra Nikole Matoševića, bila je prigoda za blagoslov nabožnih predmeta.

Najveće bh. nemarijansko svetište

Spomenimo kako Svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju, danas slovi kao najveće nemarijansko svetište katolika u Bosni i Hercegovini. Mnogi vjernici su i ove godine molili za zagovor moćnom zaštitniku Sv. Ivanu, prelazeći pješice – neki čak i bosonogi, i više od 100 km kako bi uoči i na svetkovinu bili u njegovu svetištu. Hodočasnici su stizali sa svih strana, ne samo iz Jajca i okolnih župa, već i iz Lašvanske te župa Lepeničke doline.
Mnogi su noć s 23. na 24. lipnja proveli pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje ili jednostavno pokriveni dekama i jaknama.
Ivandan kao jednu od najznačajnijih svetkovina ljetnog ciklusa, neki nazivaju i „ljetnim Božićem“. Bogat folklorni sadržaj uz ovu svetkovinu povezuje se poklapanjem s ljetnim solsticijem – odnosno najduljim danom i najkraćom noći. Tako se večer uoči Svetog Ivana pale krijesnice, a u Hercegovini ih zovu i svitnjaci.

Označeno u