PREDIVNO! Milenijska fotografija Šime Strikomana s otvaranja Godine Božje Riječi

Nakon Misnog slavlja, 30. rujna 2020., u prigodi 1 600 godina smrti Sv. Jeronima i otvaranja Godine Božje riječi u Bos. Grahovu, upriličeno je snimanje milenijske fotografije, javlja nedjelja.ba.

Naime, po završetku misnog slavlja – koje su na poseban način pjesmom uveličala djeca iz župe Drvar, predvođena s. Maristelom Franjić, milosrdnicom iz Livna, te uz pomoć sestara iz ostalih družbi – svi su nazočni biskupi, svećenici i vjernici sudjelovali u nastanku milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana, s prikazom lika Sv. Jeronima.

Spomenimo i kako su na kraju misnog slavlja vjernici kard. Puljiću čestitali njegov trostruki jubilej darovavši mu sliku osvijetljene grahovske crkve u noći kao i sliku s vitrajem koji prikazuje lik Sv. Jeronima, nedavno postavljen u tamošnjoj župnoj crkvi, rad akademskog slikara Svetislava Cvetkovića iz Livna, izrađen na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Također, tijekom objeda banjolučki biskup mons. Franjo Komarica dodijelio je zahvalnicu i priznanje domaćoj grahovskoj udruzi za očuvanje kulturne i povijesne baštine Don Juraj Gospodnetić, koju je primio njezin predsjednik Slavko Galiot, te pojedinačno dopredsjedniku Krešimiru Sariću za njihov izuzetan doprinos u organizaciji ove proslave kao i za očuvanje i obnovu vjerske baštine u župi Bosansko Grahovo.

Udruga je preko različitih javnih poziva i drugih dobročinitelja – u suradnji sa župom – pribavila financijska sredstva za izradu i postavljanje vitraja u župnoj crkvi u Grahovu, zatim je na isti način prikupila sredstva za obnovu i proširenje grahovskog katoličkog groblja, a nositelj je projekta izgradnje novog spomen-obilježja (u dvorištu župne crkve) na kojem će biti upisana imena više od 200 žrtava grahovskih Hrvata katolika ubijenih u Drugom svjetskom ratu i 60-ak hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu na području Bos. Grahova. Nositelj je i projekta izgradnje Hrvatskog kulturno-obrazovnog centra u mjestu Korita kod Grahova.

Također, biskupi su dali poticaj i ohrabrenje spomenutoj udruzi da, u suradnji sa župom, nastavi s promicanjem Sv. Jeronima, pa je kao prvi konkretni korak dogovoreno da će udruga do kraja godine tiskati reprint izdanje djela don Frane Bulića Stridon (Grahovoplje u Bosni) – rodno mjesto Svetoga Jeronima, objavljeno prije 100 godina – 1920. u Sarajevu. Uz to, iduće će godine na blagdan Sv. Jeronima, 30. rujna, na svršetku Godine Božje riječi, u Hrvatskom domu u Koritima organizirati međunarodni znanstveni simpozij o Sv. Jeronimu. (kta)

grahovo-sime-strikoman.jpg

Foto: Šime Strikoman