Pripreme terena za proslavu XXII. Molitvenog dana za Domovinu

Pripreme terena za proslavu XXII. Molitvenog dana za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i XX. hodočašća na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH započele su 12. listopada na Bobovcu.

Za realizaciju i pripreme lokaliteta gdje će biti slavljena misa 21. listopada ovlaštena je druga bojna Kiseljak Oružanih snaga BiH, na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Borom Miličevićem. Valja istaknuti kako se pozivu za organizaciju vrlo rado odazvao i načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, javlja nedjelja.ba.

Inače, Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih i redarstvenih snaga BiH sada već tradicionalno upruličuju se u subotu najbližu nadnevku preminuća pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić koja je umrla 1478. u Rimu.

Podsjećanja radi inicijativa za Molitveni dan na Bobovcu došla je od vrhbosanskog nadbiskupa u miru Vinka kard. Puljića 2002. u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Tako od 2002. vjernici Vrhbosanske nadbiskupije hodočaste na Bobovac, a dvije godine poslije pridružili su im i pripadnici Oružanih i redarstvenih snaga BiH.

Povijesna nam lekcija kaže da je Bobovac bio najznačajniji i najbolje utvrđeni grad u srednjovjekovnoj Bosni podignut na stijeni južnih padina planinskog masiva Dragovskih i Mijakovskih poljica jugozapadno od Vareša. Nalazio se nedaleko od sela Mijakovići i Dragovići, u općini Vareš. Grad su Osmanlije osvojile 21. svibnja 1463. te su u njemu imale posade sve do 1626. kada je napušten jer više nije imao strateški značaj.

Označeno u