Program duhovnih obnova u Masnoj Luci za 2023. Franjevačka kuća molitve Masna Luka

Program duhovnih obnova u Masnoj Luci za 2023.

Franjevačka kuća molitve Masna Luka smještena je u srcu Parka prirode Blidinje (BiH) na 1200 metara nadmorske visine. Vode joj putovi s tri strane: preko Posušja i Rakitna, preko Tomislavgrada i Lipe kao i preko Jablanice i Doljana.

Fra Josip Vlašić, poznati franjevac koji je bio dio, sada već bivše ekipe tzv. E-fratara iz Pazina (Istra), od nedjelje 26. rujna 2021. službeno je postao novi kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj Franjevačke kuće molitve MASNA LUKA na Blidinju.

Fra Josip ima iza sebe iskustvo molitve, samoće, razmatranja, pravog franjevačkog „pustinjaštva“ koje mu je itekako pomoglo u organizaciji bogatom programa duhovnih obnova s kojima je započeo u protekloj 2022. godini. Tako je i za nadolazeću 2023. godinu u suradnji sa svojom braćom franjevcima ili odgovarajućim aktivnim i stručnim laicima ponudio nove duhovne programe.

U nastavku donosimo program duhovnih obnova u Masnoj Luci za 2023. godinu.

U programu su neki posve novi programi, neki su isti iz prošle godine no s novim voditeljima ili nekim drugim promjenama. Neke programe su zbog velike potražnje i pojačali.

[POST, MOLITVA i ŠUTNJA]

Uz početak korizme i adventa organiziramo intenzivne duhovne vježbe u postu, molitvi i šutnji. Početak je u nedjelju u večernjim satima, a završetak u subotu prijepodne. Programom su predviđena dva duhovna nagovora dnevno, euharistija, krunica i druge pobožnosti, cjelonoćno klanjanje, fizički rad, pokorničko bogoslužje s prilikom za ispovijed itd. Cijelo vrijeme blaguje se domaći kruh s planinskim čajem i medom.

Vrijeme održavanja:

19. – 25. veljače

26. studenoga – 2. prosinca

Voditelj: fra Slaven Brekalo, OFM

Kotizacija: 210 KM

Prijave

NOVO: [ZAIGRA MI OD RADOSTI ČEDO U UTROBI!]

Za sve trudnice osmislili smo program koji će im pomoći duhovno, emocionalno i tjelesno pripraviti se za trenutak poroda koji je često trenutak ispunjen strahom i strepnjom. Ova trodnevna duhovna obnova želi biti trenutak zahvalnosti, molitve, radosti i dubljeg povezivanja sa životom kojeg trudnica u sebi nosi i koji s njom i u njoj raste kao predivan Božji dar. Na program se mogu prijaviti trudnice iza 12. tjedna trudnoće. Moguće je da s trudnicama dođu i njihovi muževi.

Vrijeme održavanja:

16. – 18. lipnja

Voditelji: dr. Nikolina Penava, spec. ginekologije i opstetricije; Lucija Bajkuša, dipl. fizioterapeut i fra Josip Vlašić, OFM

Kotizacija: 150 KM

Prijave

NOVO: [UVOD U KONTEMPLATIVNU MOLITVU]

Ako želite iskustveno saznati što je to kršćanska kontemplativna molitva, onda je ovo program za vas. Tečaj u svome programu uključuje: molitvu u šutnji, fizički rad (za što je potrebno ponijeti odgovarajuću odjeću), razgovore s voditeljima, lectio divina (božansko čitanje), euharistiju. Za tečaj se potrebno pripremiti. Koji prvi put sudjeluju na ovom tečaju, prethodno trebaju obaviti razgovor s voditeljem. Zainteresirani sve informacije mogu naći na www.jeka-tisine.org

Vrijeme održavanja:

17. – 20. kolovoza

Voditelji: s. Dominika Anić, ŠSF i fra Josip Vlašić, OFM

Kotizacija: 210 KM

Prijave

NOVO: [RAZGOVOR BOGA I ČOVJEKA]

Susreti Isusa s ljudima su model ljubavi. Bog je u svijet ušao kroz riječ jer u početku bijaše Riječ. U svijetu bezbrojnih poruka, buke i kakofonije teško razabiremo između Božjega i govora svijeta. Komunikacija s Bogom je preduvjet dobroga dijaloga s ljudima. Svjesni smo da govorimo istim jezikom, ali se ne razumijemo. Dođite osluškivati Boga jer je Njegova riječ najbolja terapija.

Vrijeme održavanja:

9. – 12. studenoga

Voditelj: Fra Mario Knezović, OFM

Kotizacija: 210 KM

Prijave

NOVO: [MALA ŠKOLA NUTARNJEG MIRA]

„Tko ima mir, ima svemir!“ – stoji napisano na zidu jedne ruševne zgrade. Ovaj program namijenjen je onima koji žele tragati za nutarnjim mirom i strpljivo ga izgrađivati. Nutarnji mir je dar, ali svatko može ponešto učiniti za očuvanje tog dara. Kako od nemira doći miru? Kako kroz vlastite nemire prolaziti mirno? Kako se u miru suočiti s vlastitim strahovima, ranama, pogreškama…? Ako želiš tražiti te korake i vježbati se u njima, bit će nam drago da to činimo zajedno. Upamti: najviše što možeš učiniti za mir u svijetu, u svojoj obitelji i na svom radnom mjestu jest da izgradiš i sačuvaš mir u sebi, u svom malom svijetu.

Vrijeme održavanja:

16. – 19. studenoga

Voditelj: fra Josip Vlašić, OFM i suradnici

Kotizacija: 250 KM

Prijave

[DUHOVNE VJEŽBE ZA SUDIONIKE E-DUHOVNIH VJEŽBI]

Ove duhovne vježbe namijenjene su onima koji sudjeluju u e-duhovnim vježbama putem istoimene aplikacije, ali i svima drugima koji četiri korizmena ili adventska dana žele provesti u duhovnom ozračju zajedno s drugim bogotražiteljima. Program započinje svetom misom u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju. Sastoji se od svakodnevne euharistije, duhovnih nagovora, osobnih razmatranja, zajedničkih klanjanja Presvetom, molitve Puta križa i krunice u prirodi itd.

Vrijeme održavanja:

30. ožujka – 2. travnja

14. – 17. prosinca

Voditelji: fra Josip Vlašić, OFM i br. Marinko Klaić

Kotizacija: 210 KM

Prijava

[EVO TI MAJKE!]

Svibanj i listopad marijanski su mjeseci. Osim što u tim danima intenzivno molimo krunicu, lijepo je poći u Marijinu školu i dopustiti joj da nas poučava životu. Ovim programom upravo to želimo: učiti od Marije i s Marijom. Učit ćemo živjeti i vjerovati. Učit ćemo ljubiti i nasljedovati. Učit ćemo od nje kako se radovati i spasonosno trpjeti. Program započinje svetom misom u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju.

Vrijeme održavanja:

4. – 7. svibnja (voditelj: fra Slaven Brekalo, OFM)

12. – 15. listopada (voditelj: fra Augustin Čordaš, OFM)

Kotizacija: 210 KM

Prijave

[MOLITVA U POKRETU]

Blidinje nudi savršene uvjete ne samo za molitvu i odmor nego i za sportsku rekreaciju. Molitva u pokretu jest duhovno-rekreativni program. Ako želiš spojiti duh i tijelo, iskusiti trenutke molitve i tjelovježbe – onda je ovo program za tebe! Bit će tu meditacije, pjesme, hodanja, trčanja… Program započinje u četvrtak navečer, a završava ručkom u nedjelju. Termin u lipnju je zahtjevnija tj. teža verzija ovog programa. Od sudionika se očekuje da budu fizički spremni na cjelodnevne naporne izazove u planini. Termini u srpnju su više rekreativnog karaktera i namijenjeni su onima sa osnovnim kondicijskim sposobnostima.

Vrijeme održavanja:

8. – 11. lipnja (skoro pa extreme version!)

20. – 23. srpnja

27. – 30. srpnja

Voditelji: Kristina Jurić, sportski trener i fra Josip Vlašić, OFM

Kotizacija: 260 KM

Prijave

[GOSPODINE, ŠTO HOĆEŠ DA UČINIM?]

Za sve mlade od 18 do 30 godina, bilo da su radnici ili studenti, nudimo dane zajedništva, molitve, pjesme, boravka u prirodi. Što je Božja volja za tvoj život? Kako doći do istinske radosti? Koji je smisao tvog postojanja? Zajedno uzlazimo na goru, tražimo odgovore i radujemo se životu. Pridruži nam se! Početak je u četvrtak navečer u 18 sati, a završetak ručkom u nedjelju.

Vrijeme održavanja:

13. – 16. srpnja

Voditelj: fra Marin Karačić

Kotizacija: 150 KM

Prijave

[ADAME, GDJE SI?]

Program je namijenjen muškarcima: i oženjenima i neoženjenima, i muževima i samcima, i očevima i sinovima. Kroz predavanja, rad u skupinama, propovijedi i razmatranja biblijskih tekstova i saznanja iz psihologije, tražit ćemo istinu o cjelovitom muškarcu. Molit ćemo, razgovarati, pjevati, hodati, šutjeti. Spojit ćemo psihologiju i duhovnost. Tražit ćemo Adama u sebi. Tražit ćemo sebe. I Boga. Nakon prošlogodišnjeg super iskustva, idemo dalje s novim voditeljima i novim temama.

Vrijeme održavanja:

7. – 10. rujna

Voditelji: fra Serđo Ćavar, OFM; Mario Brkić, dipl. psiholog i fra Josip Vlašić, OFM

Kotizacija: 230 KM

Prijave

NOVO: [ODGOVORITI ŽIVOTU S FRANJOM IZ ASIZA]

Sveti Franjo Asiški veliki je učitelj života. Crkva i Franjevačka obitelj pripremaju se uskoro proslaviti 800. godina od njegovog rođenja. Već u ovoj godini slavimo 800. godina kako je Franjo napravio prve jaslice u Grecciu i napisao Pravilo po kojem toliki muškarci i žene žive. Ako želite s nama uroniti u bogatstvo Franjinog života i njegove karizme i ako želite s Franjom i od Franje učiti kako živjeti, dobro ste nam došli.

Vrijeme održavanja:

19. – 22. listopada

Voditelji: fra Josip Vlašić, OFM i fra Marko Galić, OFM

Kotizacija: 210 KM

Prijave

[DUHOVNE VJEŽBE ZA SVEĆENIKE]

Duhovne vježbe za svećenike započinju prvog dana uvodnim nagovorom u 16 sati, a završavaju ručkom posljednjeg dana. Duhovne vježbe u srpnju bit će kombinirane s dužim boravcima i razmatranjima u prirodi, što ne pretpostavlja zahtjevno planinarenje, ali se svakako očekuje da sudionici mogu hodati u komadu cca 10 kilometara.

Vrijeme održavanja:

27. veljače – 2. ožujka (voditelj: fra Stanko Mabić, OFM)

3. – 6. srpnja (voditelj: fra Josip Vlašić, OFM)

Kotizacija: 250 KM

Prijave