Prošao je pakao: Dvogodišnji Mario je preživio tešku operaciju srca, a sada treba vašu pomoć

Super Mario, kako mu tepaju najmiliji, rođen je 12.11.2013. u bolnici Sveti Duh kao zdrava beba sa apgarom 10/10.

Tri dana nakon poroda Mario je otpušten kući, a roditelji su primijetili da je neobično mirna beba, no pedijatrica ih je uvjerila da je sve u redu. Nakon samo mjesec dana boravka kući Mario je iznenada poplavio i počeo gubiti zrak. Mama Kristina Čeh ga je hitno odvela kod pedijatrice i od tada je, nažalost, sve krenulo po zlu...

Hvala Vam svima dragi ljudi. Dajete mi snagu. Dragi Bog,doktori,moji mama,tata,seka i svi Vi koji mislite na mene smo...

Posted by Pomoć za Mario Čeh Ujdur on 8. lipnja 2014

U pitanju je bio kardiorespiratorni arest iz neutvrđenih razloga. Reanimiran je u više navrata te je kolima hitne pomoći prevezen iz Doma zdravlja Samobor u Vinogradsku bolnicu odakle su ga prebacili u Zaraznu pod dijagnozom bronhijalitisa i atipične virusne upale pluća. Tijekom višemjesečnog boravka u Zaraznoj bolnici Mariu se stanje konstantno pogoršavalo, zbog VSD srčane mane koju su liječnici previdjeli disanje mu je bilo otežano do te mjere da je više mjeseci proveo na respiratoru i oscilatoru.

Tijekom boravka u Zaraznoj bolnici Mariu su istovremeno otkazali jetra i bubrezi zbog čega je tri dana proveo na dijalizatoru, a sve vrijeme boravka u toj bolnici je bio uspavan, konstantno pod jakim sedativima. Sepsa, žutica, visoka temperatura, oštećenje pluća, sve je to maleni Mario čudom preživio.

"Zahvaljujući stručnosti primariusa kardiologije dr. Šarića sa KBC-a Rebro Mariu je otkriven VSD na srcu zbog čega je prebačen na KBC Rebro gdje je prošao operaciju podvezivanja plućne aorte a zatim i operaciju zatvaranja VSD-a na srcu. Nakon toga je utvrđeno da je pakao koji je Marío prošao za posljedicu ostavilo atrofiju mozga zbog koje je danas stopostotni invalid za cijeli život", kaže Marijev otac Niko Ujdur.

Psihofizičko zdravlje malenog Marija zbog svega što je prošao trajno je i nepopravljivo narušeno. Mario je danas na privremenom boravku u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, gdje se nalazi zbog korekcije terapije koja za cilj ima stavljanje pod kontrolu neuroloških problema kao što su epi napadi.

"Zahvaljujući sposobnim rukama dr. Branke Mučić, količina lijekova koju Mario danas prima je znatno manja, a postiže bolji učinak nego prijašnja. Nadamo se da bi naš Mario kroz neko vrijeme mogao biti pušten kući, međutim savjesna dr. Mučić smatra da može još učiniti za njega sa ciljem smanjenja rizika za malenog kad jednom bude pušten kući na brigu svojim roditeljima, meni i mojoj supruzi Kristini. Mario je neko vrijeme bio kući i mi smo vodili brigu o njemu, ali je bilo situacija kada nismo mogli izaći na kraj sa njegovim problemima, jer je terapija bila kriva", objašnjava Marijev tata.

"Ja, moja supruga, naša kćer Kiara i naš Mario živimo u podstanarskom stanu u Novom Zagrebu zbog blizine većih bolnica. Ja sam tek nedavno opet počeo raditi, supruga Kristina je na porodiljnom dopustu i primanja su nam skromna, stoga bi ovim putem htjeli zamoliti ljude dobre volje da nam pomognu onoliko koliko mogu, jer su nam troškovi života visoki", moli Niko Ujdur.

Iako financijski iscrpljena, čitava obitelj je zahvalna svima koji su im dosad već pomogli, kao i stručnjacima koji su spasili život malog Marija.

"Također bi se htjeli zahvaliti svem osoblju i doktorima bolnica Rebro i Gornja Bistra za sve sto su učinili za spašavanje Marijevog života i poboljšavanje njegove kvalitete,da nije tih ljudi naš Mario danas ne bi bio među nama", kaže Niko.

"Dragi ljudi, od srca Vam svima hvala na svakoj pozitivnoj misli, želji, molitvi, lijepoj riječi i pomoći. Hvala što vjerujete da naš Mario,kao i sva djeca, zaslužuje što lakše i sretnije sutra. Svaki njegov osmjeh, najveće Vam je hvala. Istina, njegov put pošao je težom stazom, ali stazom hrabrosti i najvećeg ponosa. Mene je naučio besmislenosti svih problema, pitanja i odluka. Hvala ti mišu moj mali za svaku borbu i udah, moja bezuvjetna ljubav samo je mrvica kojom ti mogu zahvaliti što si tu. Sretan ti drugi veliki rođendan koji si prošao i želim ti puno snage,da sa svojom mamom, tatom i sekom proslaviš sve buduće", napisala je pak Marijeva teta na Facebooku.

Marijev povratak kući nestrpljivo očekuje njegova sestrica Kiara, a roditelji se nadaju da će uz pomoć donacija uspjeti svoj podstanarski stančić opremiti pomagalima koja bi malenom heroju pružila najbolju moguću kućnu skrb.

Malenom Mariju i njegovoj obitelji možete pomoći uplatom na žiro račun HR3724020063102578894 otvoren u Erste banci na ime Niko Ujdur, sa svrhom za Maria.

Marijevu tešku životnu priču moguće je pratiti u putem Facebook stranice Pomoć za Mario Čeh Ujdur.

Označeno u