Prva katolička knjižara u Zagrebu s talijanskim samostanskim proizvodima

Nova katolička knjižara u srcu Zagreba blagoslovljena je 28. lipnja prošle 2014. godine na blagdan Bezgrješnog Srca Marijina.

S radom je službeno započela u kolovozu. Ovih dana odlučili smo posjetiti ovu specifičnu knjižaru koja kao prva u Hrvatskoj nudi i talijanske samostanske proizvode. Prethodno smo se najavili kod vlasnice knjižare, inače veoma uzorne vjernice laikinje Yvonne Kos. Od nje saznajemo kako je zapravo došlo do otvaranja ove knjižare koja nosi i specifično ime "Btb", što znači "Bog te blagoslovio!". Ideja je nastala kao plod trogodišnjega pohađanja kateheza kod vlč. Jakova Rađe, tadašnjega župnoga vikara u župi Svetoga Josipa na Zagrebačkoj Trešnjevci. Nije to bio samo plod kateheza, nego i pohađanja svakodnevnih svetih misa i slušanja propovijedi te osobne molitve. Knjižara nije zamišljena trgovina kao trgovina, nego ova knjižara ima jedan drugi cilj u što smo se i sami uvjerili. Ova knjižara je već u ovih nekoliko mjeseci svoga djelovanja postala doista mjesto susreta, druženja, prijateljstva i molitve, jer se u njoj moli i "Angelus". Ovdje se kroz cijeli dan izmjenjuju ljudi, koji borave u ugodnom razgovoru o svim aktualnim temama. Ljudi se ovdje susreću. U knjižari postoji mogućnost popit kavu, sjesti, prolistat knjigu, popričati ... Ovo doista nema niti jedna knjižara u Hrvatskoj, a sigurno i šire. Doista, dok smo boravili u ovoj knjižari čovjek se je osjećao nekako posebno, jer je sve odisalo jednim posebnim ozračjem. Ime samoj knjižari odredio je zapravo vlč. Jakov Rađa, mada je Yvonne imala i druge ideje. Poruka je vrlo jasna, biti znak Isusa Krista i slaviti Boga, njemu na slavu.  Jednostavnije rečeno – kao što su svećenici, redovnice i redovnici po kolaru i habitu vidljivi znak Isusa Krista, tako i mi laici možemo biti Njegov znak u ovom svijetu.

Bog se s nama služi da bi došao do drugih osoba oko nas, kaže Yvonne. Ova knjižara naglasak stavlja na duhovnost, a isto tako i na samostanske proizvode. Tako se po prvi puta, prema savjetu  vlč. Jakova Rađe, u Hrvatskoj mogu naći vrhunski  proizvodi trgovine "Ai Monasteri" iz Rima koja datira još iz 1894. godine. Kao što samo ime govori, to je specijalizirana trgovina proizvodima talijanskih samostana. Proizvodi za njegu tijela rađeni su isključivo na biljnoj bazi te su pogodni i za najosjetljiviju kožu. Dovoljno je spomenuti da vlasnik "Ai Monasteria" predaje farmaceutsku botaniku na katoličkom fakultetu za medicinu i kirurgiju "Sacro Cuore" u Rimu. Tako naprimjer sapun košta 42 kune, gel za tuširanje 118 kuna, muški 167 kuna, šampon biljni lavando 72 kune, muški 117 kuna. Ljude ovi proizvodi jako puno zanimaju. Inače, u knjižari se mogu naći i proizvodi nekih naših ženskih hrvatskih samostana. Tako se primjerice mogu naći rukotvorni radovi klauzurnih sestara Karmelićanki iz Karmelskoga samostana Sv. Josipa iz Đakovačke Breznice, svijeće, čestitke, prešano cvijeće s pijeskom, krunice,  krsne košuljice, čajevi od kamilice i lipe, štola (zlatovez), gipsani kipovi Isusa i Marije ... Tu su i proizvodi samostana sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskoga iz Požege odnosno domaćinske škole sestara milosrdnica, prirodni sok od koprive i mente, marmelada od mrkve, ... Zatim tu su i proizvodi Zaklade Blažene Marije Propetoga Petković te Zaklade Marije De Mattias odnosno sestara Klanjateljica Krvi Kristove sa Tuškanca.

Dio od ove prodaje ide za siromašne studente. Knjižara "Btb" ima i nekoliko primjeraka privatnog duhovnog dnevnika Bl. Marije Petković kojeg nema niti jedna druga knjižara. Logotip knjižare je također znakovit, prije svega, to je vidljivi znak Isusa Krista, kruh i riba u kojoj je napisano IHS.  Naravno, povezano je s evanđeljem o pet kruhova i dvije ribe. Konkretno ću to objasniti citirajući vlč. Jakova Rađu: "Biti kruh za ovaj svijet - nahraniti ovaj svijet. Biti u Božjim rukama taj odlomak kruha koji će Bog razlamati i hraniti druge."

Još jedna posebnost i zanimljivost je da u knjižari postoji i časopis istoga imena. Časopis je nastao prije tri godine kao prvi plod slušanja spomenutih kateheza. Glavna karakteristika časopisa je naviještanje Radosne vijesti i pomoć onima koji su u potrebi. Prilog od prodaje časopisa ide u humanitarne svrhe. Tako je nastao naziv Btb (Bog te blagoslovio): Božji blagoslov onome koji je kupio časopis i tako pomogao onomu koji je u potrebi. Može se pronaći u crkvama: Remete, bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, župa sv. Josipa na Trešnjevci, župa sv. Marka Križevčanina, crkva sv. Katarine... i u Btb knjižari. Važno je napomenuti da svi koji rade na pripremi časopisa to čine bez novčane naknade, kako suradnici, tako i grafički i tehnički urednik, a i sama tiskara. Do sada  je izašlo 13 brojeva, a svaki broj tiska se u nakldi od 500 do 600 primjeraka.

Ova knjižara se nalazi u Vlaškoj ulici 39 u Zagrebu preko puta Katoličkog Bogoslovnog fakulteta (KBF-a). Uskoro će biti izrađena i web stranica pa će tada biti omogućena i web prodaja. Do tada se sve informacije mogu pronaći na facebook stranici „Btb religious book store“, a može se kontaktirati i telefonom na broj 01/7888660 ili elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Radno vrijeme knjižare je radnim danom 8.30 do 20.30 sati, a subotom od  8.00 do 14.00 sati.