Rijetko zajedničko slavlje dva zlatna bračna jubileja

U ratu potpuno raseljenoj i uništenoj župi Liskovica kod Mrkonjić Grada, u koju se godinama nakon rata nije smjelo i moglo vratiti i ostati, upriličeno je u subotu, 10. kolovoza 2019 doista rijetko, zajedničko slavlje dva zlatna bračna jubileja.

Bračni parovi iz te župe Jozo i Ruža Šestan te Jozo i Mande Crnoja, zajedno sa svojom djecom i unučadima, te rodbinom i prijateljima liturgijskim slavljem u novoizgrađenoj, nedovršenoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka željeli su Bogu zahvaliti za 50 godina svoga blagoslovljenog kršćanskog braka. U dogovoru s upraviteljem liskovačke župe vlč. Darkom Anušićem, župnikom mrkonjićgradskim, zamolili su svoga biskupa Franju Komaricu da predvodi to zahvalno liturgijsko slavlje.

Slavlje je započelo procesijom iz ponovno izgrađene župne dvorane, koju je pjevanjem i molitvom Gospinih litanija predvodio biskup Franjo i župnik Darko.

U crkvi je najprije župnik Darko pozdravio zlatne Jubilarce, njihovu djecu, rodbinu i prijatelje kao i biskupa, izrazivši radost zbog tog „nesvakidašnjeg radosnog događaja“. I biskup se pridružio župnikovim riječima radosti . Ujedno je izrazio zahvalnost što su „sretni Jubilarci“ željeli imati ovu iznimnu svečanost svoga života u svojoj rodnoj župi, gdje su se i vjenčali prije 50 godina.

U prigodnoj homiliji biskup Franjo je najprije podsjetio kako su se upravo „Jubilarci, uz još neke žive i one, u zadnje vrijeme preminule župljane, osobito zalagali i trudili oko ponovne izgradnje ove župne crkve“, u kojoj danas Bogu zahvaljuju za proteklih 50 godina zajedničkog plodnog bračnog života i ujedno „obnavljaju svoju bračnu prisegu vjernosti sve dok ih Gospodar života ne pozove sebi u vječnost“.

Zatim je biskup na temelju svetopisamskih misnih čitanja naglasio samu srž uspjelog kršćanskog braka - ljubav, koja svoje izvorište ima u samom Bogu, koji je Ljubav i koji ljubavlju obasjava i dariva svoja ljubljena stvorenja, osobito ona koja se vjerom i odanošću otvaraju Božjem blagoslovu i pomoći.

Obodrio je sretne Jubilarce da nastave i u daljnjem svome životu oslanjati se na Božju pomoć i utjehu te na majčinsku zaštitu Presvete Djevice, kao što su to činili tijekom višedesetljetnog izbivanja u drugim životnim sredinama: Njemačkoj, Švicarskoj i Hrvatskoj, gdje su svoju djecu kršćanski odgojili i davali lijepo svjedočanstvo zajedničkog življenja kršćanskog braka, kako pred svojom djecom i unučadima, tako i pred župljanima s kojima su živjeli u novim sredinama. Bračni par Jozo i Ruža Šestan imaju sedmero djece, petnaest unučadi i jedno praunuče. A bračni par Jozo i Mande Crnoja imaju petero djece i također petnaest unučadi.

Biskup je nakon homilije blagoslovio dva križa za oba bračna para, na kojima je svaki par položio zakletvu međusobne vjernosti. Blagoslovio je i poklon-krunice i molitvenike koje je Jubilarcima, uz darovane križeve, također poklonio.
Misno slavlje su svojim skladnim i gromkim pjevanjem uveličali i brojna nazočna djeca, unučad, rodbina i prijatelji Jubilaraca.

Nakon misnog slavlja upriličena je u župnoj dvorani i pred njom svečana zajednička „gozba ljubavi“.

Zlatni Jubilarci su prošlih godina uspjeli svojim vlastitim sredstvima obnoviti svoje u ratu porušene domove, a slično su učinili i čine još 50-ak i više obitelji, koji ne odustaju od povratka u svoja sela Donju i Gornju Liskovicu. Svi se oni čvrsto nadaju da će - uz pomoć dobrih ljudi moći nastaviti dovršetak svoje župne crkve, koja je istinsko srce njihove vjere, nade i obnove njihovih domova. TABB

Označeno u