"Samozatajan don Ivan Katić s Murtera božjom snagom i milošću liječi bolesne"

Branitelj, samohrani roditelj četvero djece, htio je počiniti samoubojstvo, a sada je sretan.

 

Nije se, koliko znam, u biskupiji nikada službeno razgovaralo o tome što radi don Ivan Katić. Što mislim o tome? Sve mu prepuštam, sve je u njegovim i Božjim rukama – jednostavno nam je komentirao generalni vikar Šibenske biskupije Dominik Škevin “čudo u Murteru”, kako već mnogi mještani karakteriziraju karizmatski rad župnika župe sv. Mihovila, a neki ga čak uspoređuju s velečasnim Zlatkom Sudcem.

Već se pri spomenu don Ivana Katića lice svakoga mještanina i otočanina ozari i svaki će od njih prekinuti žurbu ili posao i dugo vam o njemu govoriti. Pričat će o njegovoj mudrosti, znanju i vjeri, o čudima koja čini preko noći mijenjajući ljude. Govorit će o tom 41-godišnjem svećeniku iz Otoka kod Sinja – u rasponu između svećenika koji radi samo ono što mu je zvanje i karizmatika koji od Boga danim milostima iscjeljuje oboljele ili one koji su zalutali na životnim stazama bremenitim teškoćama i naizgled nerješivim problemima. I na kraju će vam svi redom kazati: Ništa od njega o tome nećete saznati, ništa vam neće reći, samozatajan je, neće vam se ni na telefon javiti!

Ni liječnici nisu pomogli
Tako je i bilo. Svi ga poštuju, pa vam ni znanci i prijatelji iz Murtera, Tisnog, Jezera i okolice, Šibenika i zaleđa, neće izgovoriti ni riječ previše, štiteći ga od medija, pa ni oni “nevjernici”, a malo ih je, koji se šeretski podsmjehuju, ali vide što se sve dobro događa njihovim sumještanima i znaju da se župnikovo ime pročulo “odavde do kraja svita”.

Ivana Petrović, 31-godišnjakinja iz Tisnog, veli da je zahvaljujući don Ivanu danas sretna žena, supruga i majka dvoje djece.
– Bila sam na rubu života, ni liječenje na neurološkom odjelu nije mi bilo pomoglo. Čak ne mogu ni objasniti što mi se zapravo događalo. Strahovi su se uvukli u mene, od svega i svačega, pa sam se zatvorila u kuću. Nisam izlazila, ni s kim se nisam družila, zanemarila sam i supruga i djecu, roditelje… – prisjeća se Ivana i osmijeh joj nakratko napušta lice pred navalom ružnih uspomena.

 
Ivanu je prije tri godine njezina kuma nagovorila da pomoć traži od župnika Ivana u Murteru.