Sarajevo: Umjesto Isusa i apostola, na slici Njinja kornjače

I dok svako pojavljivanje fotografija ili karikatura proroka Muhameda u islamskom svijetu izaziva najblaže rečeno burne reakcije, koje se kreću od prosvjeda do teroristčkih akata i ubojstava, ismijavanje drugih i drugačijih u dominantno bošnjačkim sredinama u BiH uzima se "zdravo za gotovo".

Na takve slučajeve nije imun ni glavni grad BiH koji se više od ostalih rado hvali svojom multietničnošću i prihvaćanjem drugih i drugačijih. Prihvaćanjem, a ne ismijavanjem!

U duhu izvrgavanja ruglu i ismijavanja, a ne prihvaćanja i poštivanja osjećaja vjernika katolika je i postavljanje slike posljednje večere u jednom od sarajevskih resorana (ime restorana poznato redaciji, ne želimo ga objaviti kako ne bismo objektu pravili besplatnu reklamu). Umjesto apostola s Isusom Kristom, sinom Božjim, za stolom sjede ninja kornjače, likovi iz poznatog crtića. Poruka koju je nepoznati autor želio poslati ovakvom montažom je nejasna. Ali je sasvim jasno da zamijeniti apostole ninja kornjačama nije nimalo duhovito, osobito vjernicima kojima je uprizorenje posljednje večere svetinja - donosi portal ArtInfo.ba.

Očekivati da drugi poštuju vaše svetinje, dok vi bez srama ismijavate njihove, nekorektno je. Sarajevo je svakim ovakvim primjerom sve dalje od multietničnosti kojom se hvali, a sve bliže metropoli netolerancije i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima.

Isus u Sarajevu trpi svašta, od prezervativa do Ninja kornjača

Incidenti kad je u pitanju simbol katoličke vjere Isus Krist u Sarajevu nisu rijetkost. Tako je u ožujku 2003. godine sarajevski glumac Feđa Štukan stavio prezervativ na Isusov kip ispred koji se nalazi ispred sarajevske Katedrale.

Tada je skupina mladića predvođena Štukanom kroz središte Sarajeva pronijela visoke ljestve kako bi se popeli do Kristova kipa na portalu katedrale Srca Isusova te na tri prsta njegove ispružene desne ruke navukli prezervative, a preko lijeve ruke izvjesili ploču s napisom "Peace".

Čudnovata instalacija odmah je prouzročila ljutite reakcije iz crkvenih krugova odakle je upozoreno kako se ovime zapravo izaziva strah među malobrojnim katolicima u Sarajevu.

Rektor sarajevske katedrale dr. Marko Josipović kazao je kako je to neshvatljivo čudan potez, čak zločin. "Katedrala je sakralni objekt i kondomi nemaju nikakve veze s Isusovim likom. Ovaj je čin vrijeđanje katolika koji štuju srce Isusovo i ne može se uzeti kao nešto normalno", izjavio je za sarajevske medije dr. Josipović dodavši kako ovakva perverzija mora biti kažnjena.

Nakon toga Štukan je kažnjen s iznosom od 500 konvertibilnih maraka (250 eura) zbog narušavanja javnog reda i mira i vrijeđanja vjerskih osjećaja, a sutkinja je posljednjeg trenutka dvojila između novčane i zatvorske kazne koja se prema važećim zakonima u BiH može izreći u trajanju do 60 dana.

Označeno u