Što morate znati ako želite u Sarajevo na susret s papom Franjom

Svakako je otežavajuća okolnost i činjenica da državni odbor na raspolaganju ima vrlo ograničene resurse, prije svega financijske, ali što je, tu je.

I s tako ograničenim resursima dat ćemo sve od sebe da dostojno dočekamo Svetog Oca, ali i brojne vjernike koji će u doći u Sarajevo ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz okruženja. Očekujemo više od sto tisuća vjernika na misnom slavlju i upravo takve pripreme radimo, otkriva u razgovoru za tportal profesor Nevenko Herceg, član Državnog odbora za doček pape Franje u Sarajevu, zadužen za promidžbu tog državničkog i pastoralnog posjeta. Svim zainteresiranima za posjet Sarajevu 6. lipnja profesor Herceg nudi korisne savjete koji im mogu olakšati put u BIH prijestolnicu Posjet poglavara Katoličke crkve bilo kojoj zemlji, događaj je obilježen mnogim značenjima koja nadilaze površnost ozračja spektakla koje mediji često šire uz svaki korak što ga Papa učini izvan Vatikana. Sveti otac prije svega je vjerski poglavar i njegov dolazak ima snažnu poruku za one koji vjeruju, on je i važna duhovna osobnost za one koji nisu katolici ili uopće ne pripadaju svijetu religija, istodobno on je i državni poglavar, pa se njegov posjet iščitava i na toj razini, uključujući i onu vezanu uz osobnu sigurnost. Sve te okolnosti razvidne su tijekom Papina boravka u religijski homogenim državama, ali naročito dolaze do izražaja kad Papa dolazi u zemlje u kojima se susreću različiti vjerski i civilizacijski obrasci, a poglavito kad iza tih zemalja stoji pošast rata, mnoštvo nezacijeljenih rana i sadašnjost bremenita nesuglasicama. Bosna i Hercegovina u koju Papa dolazi, u jednodnevni posjet Sarajevu 6. lipnja, upravo je takva zemlja.

Ovo nije prvi put da katolički poglavar dolazi u Bosnu, papa Ivan Pavao II. posjetio ju je 1997. i 2003. godine. U želji da zaustavi rat prije nešto više od dva desetljeća, papa Ivan Pavao II. je još 1994. planirao 'turneju' u Sarajevo, Zagreb i Beograd. Budući da se odlazak u Beograd nije mogao ostvariti, Papa je po svaku cijenu želio doći u opkoljeni glavni grad BiH, ali je tog puta zbog sigurnosnih razloga bio odgođen. Tijekom boravka Pape 1997, osujećen je pokušaj atentata na Ivana Pavla II. i novi papa Franjo htio je prošle godine u lipnju doći u BiH, ali je i njegov posjet iz sigurnosnih razloga bio odgođen. Aktualna odluka o dolasku Pape stigla je samo nešto više od mjesec dana nakon što ga je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao u BiH.

'Želim najaviti da ću u subotu, 6. lipnja, ako će Bog dozvoliti, otići u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine', kazao je papa Franjo tijekom angelusa na Trgu sv. Petra te je zamolio da se od tada moli za to njegovo putovanje. Neka pohod 'onim dragim narodima bude ohrabrenje katoličkim vjernicima' te da 'pridonese učvršćivanju bratstva i mira', kazao je papa Franjo.

O tome na koji način se Bosna priprema za dolazak pape Franje, razgovarali smo s prof. dr. sc. Nevenkom Hercegom, članom Državnog odbora i voditeljem Pododbora za promidžbu dočeka pape Franje. Taj četrdesetdevetogodišnji Ljubušak nije bez iskustva kad su posrijedi posjeti papa BiH, na istoj je dužnosti bio i tijekom dočeka pape Ivana Pavla II. u Banjoj Luci 2007. godine. Profesor Herceg bio je i ministar turizma i okoliša od 2007. u vladi BiH pa mu je i ta dimenzija posjeta poznata, na čelu je Savjeta aktualne hrvatske vlade za Hrvate izvan Hrvatske.

Na pitanje kako je osobno doživio najavu pape Franje, kaže: 'Neke situacije, a napose osobne osjećaje, vrlo mi je teško opisati riječima... Ovo je jedna od situacija koje su me oduševile, a kao vjernika, ispunile i nekim osjećajem posebnog unutarnjeg mira i ohrabrenja koje je teško opisati riječima.'

PROGRAM APOSTOLSKOG PUTOVANJA PAPE FRANJE U SARAJEVO

07:30 - Polazak zrakoplovom iz Rima/Fiumicino za Sarajevo; 09:00 - Službeni doček na Međunarodnom aerodromu Sarajevo; 09:30: CEREMONIJA DOBRODOŠLICE na trgu ispred Predsjedničke palače, KURTOAZNA POSJETA DRŽAVNOM PREDSJEDNIŠTVU u Predsjedničkoj palači; 10:10 - SUSRET S VLASTIMA (govor Svetog Oca); 11:00 - SVETA MISA na stadionu Koševo (propovijed Svetog Oca); 13:15 - Sastanak i ručak s biskupima Bosne i Hercegovine i s Papinom pratnjom u Apostolskoj nuncijaturi; 16:20 - SUSRET SA SVEĆENICIMA, REDOVNICIMA I REDOVNICAMA, BOGOSLOVIMA I SJEMENIŠTARCIMA u Katedrali (Govor Svetog Oca); 17:30 - EKUMENSKI I MEĐURELIGIJSKI SUSRET u Franjevačkom međunarodnom centru (govor Svetog Oca); 18:30 - SUSRET S MLADIMA u Nadbiskupijskom centru za mlade 'Ivan Pavao II' (Govor Svetog Oca); 19:45 - CEREMONIJA OPROŠTAJA na Međunarodnom aerodromu Sarajevo; 20:00 - Polazak u zrakoplovu prema Rimu; 21:20 - Dolazak u Rim/Ciampino.
S druge strane, budući da kroz rad Državnog odbora za doček izravno sudjelujem u pripremama, kako vrijeme odmiče, sve se češće uhvatim u razmišljanju možemo li mi, mislim na državu Bosnu i Hercegovinu, na vrijeme sve pripremiti za dostojan doček Svetog Oca. Iako postoji ta mala doza zabrinutosti, prvenstveno zbog vremenskog tjesnaca i vrlo ograničenih resursa, s nestrpljenjem i neskrivenom radošću iščekujem 6. lipnja i dolazak Svetog Oca.

Kako ocjenjujete reakcije u BiH na najavu dolaska? Pritom ne mislim samo na reakcije iz katoličke sredine, nego i iz drugih vjerskih središta, kao i političkih i nereligioznih krugova?

Razumljive su reakcije oduševljenja unutar Katoličke crkve i katolika u Bosni i Hercegovini. Nama je posjet Svetog Oca jedinstven i s malo čime usporediv događaj. Katolicima, ali i ostalim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovine, dolazak pape Franje ulijeva ohrabrenje i kako je to rekao naš uzoriti kardinal Puljić, daje snažan poticaj da se otrgnemo iz letargije i depresije koja nas počinje nagrizati. Što se tiče službenih reakcija, kako državnih institucija tako i drugih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, onoliko koliko sam uspio do sada pratiti, one su odreda pozitivne i iz svih se iščitava potpora namjeri Svetog Oca da svojim posjetom pridonese učvršćivanju mira i razumijevanja u Bosni i Hercegovini. Uostalom, i službeni moto ovog posjeta je 'MIR VAMA'.

Možete li usporediti situaciju u BiH sada i tijekom boravka pape Ivana Pavla II. u Sarajevu 1997? Tada je papa Ivan Pavao pozvao na 'rušenje zidova nerazumijevanja'. Papa je u BiH bio i 2003. i na neki način ponovio tu poruku.

Točno je da je papa Ivan Pavao II. tijekom obaju posjeta Bosni i Hercegovini snažno pozvao na mir, praštanje i pomirenje, naglašavajući da je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda. Iako je od tada do danas porušeno dosta 'zidova nerazumijevanja', htjeli mi to priznati ili ne, Bosna i Hercegovina je i dalje podijeljeno društvo koje pritišću mnogi problemi. Očito je to prepoznao i papa Franjo koji svojim dolaskom želi pridonijeti daljnjem učvršćivanju mira, međureligijskog dijaloga i razumijevanja.

Papin dolazak ima veliko vjersko, ali i državničko značenje. Zadatak vašeg odbora bit će i uskladiti te dvije dimenzije. Koliko ste zadovoljni pripremama? Kakva su očekivanja od političke dimenzije susreta? Jesu li ograničene financijske mogućnosti, na koje je Odbor ukazivao, smetnja?

Za razliku od prethodnih dvaju posjeta koja su imala pastoralni karakter, ovo je prvi put da Sveti Otac dolazi u Bosnu i Hercegovinu i u državničkom elementu. I pripreme se odvijaju na, recimo to tako, dva kolosijeka, pastoralnom i državnom, o čemu skrbe crkveni i državni odbor koji usko surađuju i koordiniraju svoje aktivnosti koje je u biti gotovo nemoguće razdvojiti. Što se tiče državnog odbora, čiji sam član i u kojem vodim pododbor za promidžbu, osobno držim da je pred nama još jako puno posla, a vremena malo. Svakako je otežavajuća okolnost i činjenica da državni odbor na raspolaganju ima vrlo ograničene resurse, prije svega financijske, ali što je, tu je. I s tako ograničenim resursima, dat ćemo sve od sebe da dostojno dočekamo Svetog Oca, ali i brojne vjernike koji će u doći u Sarajevo ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i iz okruženja. Očekujemo više od sto tisuća vjernika na misnom slavlju i upravo takve pripreme radimo…

Mnogi vjernici iz Hrvatske, ali i iz regije, žele biti nazočni tijekom Papina boravka. Što možete poručiti i savjetovati onima koji žele tada biti u Bosni i Hercegovini? Na koji način se u tom smislu želite organizirati? Kako se može biti nazočan na misi na stadionu Koševo? Papin posjet ima i dimenziju velikog događaja s aspekta religijskog turizma, kako gledate na tu dimenziju?

Prva je poruka da su dobrodošli svi oni koji dolaze u miru i s poštovanjem prema Svetom Ocu, Katoličkoj crkvi i vjernicima. U sami prostor održavanja svete mise, na stadionu Koševo, nitko neće moći ući bez ulaznice, odnosno, registracije koja se vrši preko župa i još uvijek traje. Otvorena je mogućnost prijavljivanja putem maila, faksa, pisma ili telefona. Zbog očekivanih gužvi u prometu prema Sarajevu, preporučujem da se koristi organizirani grupni prijevoz autobusima i da se do odredišta u Sarajevu stigne na vrijeme, a ne u posljednji trenutak kako to svi mi često radimo. Iako je riječ o posjetu koji je osobno držim nespojiv s bilo kakvim turizmom, pa čak i s onim što nazivamo vjerskim turizmom, nepobitno je da će ovaj posjet itekako doprinijeti turističkom sektoru grada Sarajeva i Sarajevske županije, čiji su smještajni kapaciteti, prema dostupnim podatcima, gotovo u cijelosti popunjeni tog prvog lipanjskog vikenda. Što se tiče samog vjerskog turizma, poznato je da je vjerski turizam u biti najstabilniji oblik uvjetno kazano turističke ponude, o čemu na najbolji način svjedoči Međugorje. Uostalom, vjerski turizam nije stvar pomodarstva, a još manje dobre promidžbe, nego najosobnijih osjećaja svakog čovjeka…

Papin dolazak je i veliki sigurnosni izazov. Regija Bosna je tu na poseban način zanimljiva jer je riječ o multikonfesionalnoj sredini. Što kažu sigurnosne procjene kad je u pitanju opasnost od terorizma iz radikalnih islamskih krugova? Za posjeta pape Ivana Pavla II. spriječen je pokušaj atentata?

Osobno držim da problem ne predstavlja multikonfesionalnost Bosne i Hercegovine, nego činjenica da postoje neke radikalne skupine kojima nije u interesu mir, suživot i uvažavanje drugih i drugačijih, nego upravo suprotno. U ovom trenutku praćenja mjera sigurnosti, nema zabrinjavajućih naznaka, a ne moram niti naglašavati kako će tijekom posjete Svetog Oca Bosni i Hercegovini biti poduzete najveće moguće sigurnosne mjere. Sigurnosnoj provjeri biti će podvrgnuti svi koji ulaze ne samo u prostor održavanja svete mise gdje neće moći unijeti niti kišobran, nego i svi prostori kojima će se kretati i u kojima će boraviti Sveti Otac u Sarajevu, ali i svi oni koji će imati čast susresti se s papom Franjom.

Prijava za Svetu Misu na stadionu Koševo

Svi vjernici koji žele sudjelovati na Misnom slavlju s papom Franjom, 6. lipnja 2015. na stadionu Koševo, trebaju se prijaviti u svoj župni ured, a župnik će potom prijaviti svoje vjernike Uredu za prijavu i registraciju vjernika u Sarajevu (Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije) najkasnije do ponedjeljka, 11. svibnja 2015. Župnici su zamoljeni da, u skladu s mogućnostima, dostave ime, prezime i broj mobitela voditelja grupe i vozača autobusa. Spomenutom uredu trebaju se, također, prijaviti i svi svećenici i svi koji žele sudjelovati na Svetoj misi na stadionu Koševo. Prijavu mogu poslati i grupe hodočasnika iz raznih crkvenih institucija, ali nije moguća registracija hodočasnika putem agencija. Iako će organizatori nastojati osigurati da što veći broj vjernika bude na stadionu, uključujući i sam travnjak i atletsku stazu, postoji mogućnost da svi vjernici ne mognu stati unutar stadiona. Zato će ispred stadiona biti postavljeni veliki ekrani, a i papa Franjo će, vozeći se u papamobilu, pozdraviti i ove vjernike. Prednost na stadionu imat će oni koji se ranije prijave. Za sva dodatna pitanja potrebno se informirati u Uredu za prijavu i registraciju vjernika (Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije) u Sarajevu. Do kontakt e-maila, telefona i faksa možete doći ovdje.