Stvarnost obitelji iz Andrijaševaca: ''Sin mora vrećice staviti na noge jer mu ne mogu kupiti druge tenisice''

Stižu blagdani, a više od 800 tisuća Hrvata ne može si priuštiti ni najosnovnije - hranu i ogrjev u zimskim mjesecima. O darovima za djecu i unuke ti ljudi ne smiju ni sanjati. Siromaštvo je osobito izraženo u najistočnijoj hrvatskoj županiji.Socijalna samoposluga u Mirkovcima ima toliko korisnika da se njihove police jednostavno ne stignu napuniti.

Drva za ogrjev na izmaku, a prava zima tek stiže. Hladnjak gotovo prazan. Stvarnost s kojom se budi i liježe deseteročlana obitelj Komljenović iz Andrijaševaca. S 3000 kuna očeve braniteljske mirovine teško je spojiti kraj s krajem.

''Dok mi poplaćamo sve režije, nama ne ostane za najosnovnije za život. Nekad se zna dogoditi da stariji sin skuplja boce, nažalost, da bismo imali ujutro kruh i mlijeko", rekla je Anamarija Komljenović.

Dok pomaže roditeljma, Mateo i ne razmišlja o novim tenisicama. ''Mora vrećice staviti na noge, jer ja mu ne mogu kupiti druge, nemam od čega", kaže Anamarija.

Po rabljenu obuću i odjeću, ali i hranu, obitelj Komljenović odlazi u Mirkovačku socijalnu samoposlugu. ''Nama svaki dan dolazi ovdje po 50-60 obitelji, mole, pitaju imamo li išta da im damo", kazala je Spomenka Ivuš iz Humanitarne udruge Put mira Mirkovci.

Socijalna samoposluga ima oko dvije i pol tisuće korisnika, a police su im prazne. ''Molim sve ljude dobre volje da nam pomognu", rekla je Ivuš. Stižu i blagdani. Među korisnicima socijalne samoposluge ima oko 700 djece.

Kako djetetu reći da sveti Nikola možda ove godine neće doći. ''Zadnje novce dajem za njih, živim za njih, ali vjerujte da ovako nešto još u životu nisam doživjela, to je strašno'', kroz suze priča Anamarija.

Od šestero djece iz ove obitelji, troje je završilo srednju školu. Niti jedno se nije uspjelo zaposliti. To je hrvatska stvarnost.

Ako želite pomoći ovoj obitelji, možete im se javiti na adresu: Anamarija Komljenović, Kneza Domagoja 15, Andrijaševci; ili na broj mobitela: 097 611 5448.

Također, ako želite donirati Humanitarnoj udruzi Put mira Mirkovci, možete kontaktirati Somenku Ivuš na broj mobitela: 098 166 3973.