Tijelo sv. Leopolda Mandića stiglo u Zagreb!

Očuvano tijelo Svetog Leopolda Mandića stiglo je danas poslijepodne u Zagreb.

Tijelo je stiglo oko 17 sati, a ispred Zagrebačke katedrale dočekao ga je kardinal Josip Bozanić

Sveti Leopold Bogdan Mandić bio je zaštitnik Crkve, veliki ispovjednik, a uz oca Pia iz Pietrelcine, Papa ga je proglasio zaštitnikom Godine milosrđa. Njegovo očuvano tijelo stiglo je danas poslijepodne u Zagreb. Tijelo je stiglo oko 17 sati , a ispred Zagrebačke katedrale dočekao ga je kardinal Josip Bozanić. Na dočeku ispred Katedrale očekuje se i do 10.000 ljudi.

Do 18. travnja u blizini zagrebačke katedrale bit će posebna regulacija prometa, kao i uz crkvu Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Gornjoj Dubravi.

Promet će biti zatvoren: 13. i 14. travnja od 16 do 24 sata:

- Ulicom Kaptol od Degenove do Ulice Pod zidom (dopušteno je prometovati samo vozilima ZET-a).

Od 15. do 17. travnja, od 6 do 24 sata:

- Zatvoren će biti desni prometni trak u Aveniji Gojka Šuška od okretišta tramvaja do Ul. R. Kolaka u oba smjera (prema procjeni policije).

Zatvorena će biti i:

- Ul. sv. Leopolda Bogdana Mandića od Ljubijske do Širinečke, kao i sve bočne ulice s južne strane: Zavidovićka, Trepčanska, Idrijska, Gojlanska, Širinečka prema Ul. sv. Leopolda Bogdana Mandića. Autobusi će se moći parkirati na Aveniji Gojka Šuška, od okretišta do KB Dubrava, s obje strane avenije, a osobni automobili u garaži Garden Malla od 0 do 24 sata.

Proglašen svetim 1983.

Na dan Mandićeve smrti, 30. srpnja 1942. godine , u Padovi se okupilo više od 170.000 ljudi kako bi mu odali počast.

Bila je to tzv. pučka kanonizacija jer su uzvikivali: Il Santo - Svetac. Njegovo tijelo do danas je ostalo u cijelosti očuvano. Rodio se u imućnoj hrvatskoj obitelji u Herceg Novom. Bio je nizak rastom i mucao je, no već od malih nogu pokazivao je veliku duhovnu snagu . Najviše ga je mučila razjedinjenost kršćana pa je ulaskom u kapucinsko sjemenište sa 16 godina želio postati apostolom jedinstva.

No njegovi poglavari u njemu su prepoznali druge vrijednosti, pa je tako postao ispovjednikom. Hrvatske korijene nikad nije zaboravio. Početkom Prvog svjetskog rata trebao je primiti talijansko državljanstvo, no nije na to pristao. Kao stranac proveo je u zatvoru na jugu Italije godinu dana.

Bio je krhkog zdravlja, a mučile su ga česte upale očiju i zglobova. Umro je od raka jednjaka . Papa Pavao VI. ga je 1976. proglasio blaženim, a 16. 10. 1983. papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim.

U zagrebačkoj katedrali njegovo će tijelo biti izloženo do četvrtka, a od petka do ponedjeljka u Crkvi sv. Leopolda bl. Mandića u Dubravi. U ponedjeljak tijelo putuje u Ljubljanu.

#svetac

#leopold mandić

Označeno u