Tisuće vjernika na Kedžari proslavilo „Divin dan“

Dan Dive Grabovčeve na Vran planini

Na proslavi „Divinog dana“ u nedjelju 5. srpnja okupio se velik broj vjernika i tom prigodom svečano misno slavlje predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Po drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon svetkovine Sv. Petra i Pavla, na Kedžari se obilježava Divin dan, dan posvećen Divi Grabovčevoj. Tako se u nedjelju 5. srpnja na Kedžari okupio veliki broj vjernika iz brojnih dijelova BiH i susjedne Hrvatske.

Središnje misno slavlje, uz suslavlje brojnih svećenika, predslavio je i pod njim propovijedao provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Proslavu je uveličala klapa Grga iz Posušja, a Divin pozdrav govorila je Nada Krešo.

Posljednjih broj hodočasnika koji dolaze na grob Dive Grabovčeve se povećava. Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, kompletne Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara, piše rama-prozor.info.

Kao i prethodnih, i ove je godine proslava je započela misom uočnicom koju je predvodio don Marko Šutalo, župnik župa Jablanica i Drežnica.

Diva, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, živjela je u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir-beg Kopčić iz Kupresa htio je imati Divu za ženu, no nakon što ga je ona odbila Tahir-beg ju je ubio. Pokopana je na Vran planini, a na njezin grob 1998. postavljen je brončani spomenik, rad kipara Kuzme Kovačića.

Označeno u