Tisuće vjernika se molilo na grobu Dive Grabovčeve

Diva Grabovčeva bila je, prema legendi, mlada djevojka iz ramskog kraja, koja je, iz kršćanskih uvjerenja odbila postati ženom sina turskog bega koji ju je ubio.

Na grobu Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžare, na Vran planini u nedjelju je održano misno slavlje koje je predvodio Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrne uz koncelebraciju više svećenika,

Tom prigodom petorica mladih svećenika iz provincije Bosna Srebrna položila su zavjete, a riječ je o fra Spomenku Dominiku Ričaku iz Banja Luke, fra Tončiju Šariću iz Livna, fra Mateju Šarčeviću iz Uskoplja, fra Dariju Laštri iz Busovače i fra Tomislavu Vidoviću iz Bugojna.

Govoreći o Divi, provincijal Marinčić je istaknuo njezinu hrabrost u tim vremenima i želju da slijedi Krista koja je, kako je kazao, nadvladala sve prizemne želje i zaobilazne puteve koji su je vodili k tom cilju.

Dodao je kako je moderni svijet danas u krizi jer se izgubila nit za njegovanjem spomenutih vrijednosti.

“Kršćanstvo treba živjeti dosljedno, hrabro i pravedno”, ocijenio je provincijal, dodavši kako je diva i danas “putokaz mnogim mladim djevojkama, suprugama, majkama koje su, i poput ovdje prisutnih mladića, došli divi šapnuti svoje molitve”.

Govoreći o današnjim, za hrvatski i katolički puk, teškim vremenima, provincijal je podsjetio kako je “ovaj narod uvijek iz svih nedaća izlazio kao samosvjesniji i životniji narod”, naglasivši pritom kako je nekad bilo još teže, prenosi Fena.

Diva Grabovčeva bila je, prema legendi, mlada djevojka iz ramskog kraja, koja je, iz kršćanskih uvjerenja odbila postati ženom sina turskog bega koji ju je ubio.

Njezin grob tradicionalno je hodočasničko mjesto na kojem se svake godine u prvoj nedjelji nakon blagdana svetog Petra i Pavla (29. lipnja) okupljaju tisuće vjernika iz svih krajeva BiH i Hrvatske.

Označeno u