Tradicionalno godišnje hodočašće Osječana u Mariazell

Oko 170 hodočasnika, s puna tri autobusa, iz župe Preslavnog Imena Marijina iz Osijeka tradicionalno je hodočastilo u subotu, 10. i nedjelju, 11. listopada 2015. u svetište Majke Slavenskih naroda (Mater Gentium Slavorum) u Mariazell u Austriju koje je od Osijeka udaljeno oko 600 kilometara.

Ovo Srednjoeuropsko Marijansko svetište nalazi se u gornjoj Štajerskoj na 864 metara nadmorske visine, udaljeno oko 120 kilometara od Graza te oko 150 kilometara od Beča. U subotu, 10. listopada u kasnim popodnevnim satima svečano su u procesiji ušli u baziliku koje je zatim nastavljeno euharistijskim misnim slavljem na milosnom Gospinom čudotvornom oltaru koji se nalazi u samoj sredini velebne bazilike, a koje je predvodio župnik Osječke Donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina vlč. Ivan Jurić, a koncelebrirali su mons. Vladimir Vlatko Dugalić i vlč. Božidar Petrović, župnik župe Presvetoga Trojstva u Budimcima.

Na početku misnoga slavlja sve nazočne pozdravio je hrvatski sakristan u bazilici Francisko Pavljuk, koji već tri godine službuje u ovom svetištu, a koji već drugu godinu za redom u suradnji sa vlč. Jurićem suorganizira ovo hrvatsko Osječko hodočašće. Zatim je vlč. Ivan Jurić blagoslovio zavjetnu svijeću koju je donio iz Osijeka, te ju je zapalio svjetlom svijeće s Gospinog oltara. U 20 sati Osječani su sudjelovali na subotnjoj procesiji sa svijećama kojom je predsjedao mons. Vlatko Dugalić, a animirao upravitelj svetišta benediktinac superior Pater Karl Schauer OSB i sakristan Francisko. Za vrijeme procesije pjevale su se mnoge hrvatske Marijanske pjesme, a izmoljena je na hrvatskom i  jedna desetica Gospine krunice.

Procesija je završila u bazilici s euharistijskim blagoslovom koju je podijelio mons. Dugalić. U nedjelju ujutro hodočašće je završeno svetom misom također na milosnom Gospinom oltaru, a koje je predvodio mons. dr. Vlatko Dugalić, kanonik i prvi biskupski vikar za grad Osijek uz koncelebraciju vlč. Ivana Jurića i vlč. Božidara Petrovića. Na svetim misama kao i na samoj procesiji na orguljama je svirala sestra milosrdnica Kristina Cenkovčan. Iako je za vrijeme hodočašća bilo često kišovito i hladno vrijeme, budući da se ovo Marijansko svetište nalazi i na 864 metara nadmorske visine, u visokim Štajerskim Alpama, hrvatski hodočasnici nisu krili radost boraviti u svetištu Majke slavenskih naroda i moliti pred malim čudotvornim Gospinim kipom izrađenim od lipovog drveta i starim preko 858 godina. U povratku su hodočasnici posjetili i razgledali Austrijski glavni grad Beč.

Ovo hodočašće organizirano je na poticaj vlč. Jurića koje je ove godine imalo još veći odaziv, a prošle godine po prvi put u novije vrijeme bilo je organizirano povodom jubilarnog slavlja 300. obljetnice župne crkve Preslavnog Imena Marijina (1714.-2014.) koje je svečano proslavljeno 12. rujna prošle godine u Osijeku. Tada je hodočastilo oko 120 hodočasnika u dva autobusa. Spominjujući se iz 1711. godine, jedan pobožan Austrijski vojnik iz svetišta Mariazell donio je Gospin kip te ga, u znak zahvalnosti nebeskoj Majci darovao ovoj Donjogradskoj Osječkoj župi.

Taj kip danas se zbog njegove vrijednosti čuva u nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovu. Međutim, zaslugom vlč. Jurića u lipnju prošle godine nabavljena je kopija (replika) ovoga kipa u Mariazellu, koji je dotaknut s originalnim kipom i postavljen je kao zavjetno mjesto u crkvici Gospe Snježne u Osječkom Donjem gradu. U dogovoru s hrvatskim sakristanom u bazilici župa Preslavnog Imena Marijina svake godine u Gospinom mjesecu listopadu tradicionalno hodočasti u Mariazell. Sljedeće godine u listopadu planira se veliko hodočašće po mogućnosti na razini Đakovačko – Osječke nadbiskupije i cijelog grada Osijeka, a biti će pozvan i nadbiskup.