Treći pastoralni pohod Hrvatskoj Ivana Pavla II - Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i sve njezine stanovnike!

Treći pastoralni posjet Hrvatskoj svetog Ivana Pavla II. započeo je 5. lipnja 2003., kad je ratom izranjenoj i dijelom okupiranoj Hrvatskoj donio nadu i ohrabrenje.

Pohod Hrvatskoj bilo je 100. apostolsko putovanje Svetoga Oca Ivana Pavla II. izvan Italije u 25 godina njegova pontifikata. Jedinstven milosni i nezaboravni događaj za sve Hrvate kojime je poručio da je ovdje kao  "hodočasnik mira" i "hodočasnika Evanđelja", jer kroz svu povijest hrvatskog naroda ni jedan dosadašnji Papa, za vrijeme svoga papinskog pontifikata, nije tri puta osobno pohodio Hrvatsku. U zračnoj luci Rijeka održao je govor u kojem je spomenuo blaženoga kardinala Alojzija Stepinca te izrazio radost što će na čast oltara uzdignuti sestru Mariju Propetoga Isusa Petković. Spomen na ove neustrašive svjedoke vjere potiče me da se sa zahvalnošću i ganućem prisjetim Crkve koja ih je rodila i onih teških vremena u kojima je ljubomorno čuvala svoju vjernost Evanđelju, dodao je Papa. Na kraju govora uputio je blagoslov: Neka Bog blagoslovi ovu zemlju i sve njezine stanovnike!

Hrvatski biskupi za treći Papin pohod Hrvatskoj izabrali su geslo "Obitelj - put Crkve i naroda" kako bi upozorili na važnost obitelji kao prenositeljice biološkog života i života vjere.
Za pohoda Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja, danas sveti papa Ivan Pavao II. posjetio je Rijeku, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Zadar. Svoje stoto pastoralno putovanje, papa Ivan Pavao II. je zaključio riječima: «Hvala tebi, ljubljeni puče hrvatski koji si me dočekivao raširene ruke i srca otvorena po ulicama Dalmacije, Slavonije, Kvarnera… Poznata mi je tvoja snaga, tvoja hrabrost i tvoje ufanje, i siguran sam da će ti tvoje zalaganje omogućiti da i ti ugledaš bolje dane»!
I danas snažno osjećamo njegov duh prisutan u narodu, među vjernicima, u Crkvi, u molitvi... Sv Ivane Pavle II. moli za nas!