Ublaženi uvjeti za ulazak u BiH!

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se želi pojednostaviti ulazak stranaca, izbjeći ugrožavanje zdravlja građana i očuvati gospodarstvo u BiH.

Izmjenama i dopunama Odluke propisuje se da stranci mogu ući u BiH ukoliko na graničnom prijelazu predoče negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 sati ukoliko dolaze iz zemalja Europe, a ukoliko dolaze iz drugih zemalja, testove koji nisu stariji od 72 sata do dolaska na granični prijelaz BiH.

Također, odobren je ulazak strancima u BiH uz predočenu potvrdu da je cijepljenju s dvije doze cjepiva protiv COVID-19 završeno prije najmanje 14 dana od dolaska na granični prijelaz, odnosno da je osoba cijepljena jednom dozom prije 14 i više dana od dolaska na granični prijelaz, ako se radi o cjepivu koja se prima u jednoj dozi.

Dozvoljen je i ulazak u BiH strancu sa potvrdom liječnika da je prebolio bolest COVID – 19 u razdoblju od 14 do 180 dana, prije dolaska na granični prijelaz BiH.

Bez ispunjavanja ovih mjera u BiH mogu ući djeca starosti do sedam godina, koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju jedan od četiri tražena dokaza, kao i stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom u BiH, ukoliko se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu nakon izlaska i boravka samo u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, pod uvjetom da ukupan boravak u ovim državama nije trajao duže od 48 sati od napuštanja teritorije BiH, što se dokazuje otiskom izlaznog, odnosno ulaznog pečata u putnoj ispravi stranca.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenom glasniku BiH“.

Iz Vijeća ministara podsjećaju kako je i dalje na snazi ostaju ranije odredbe kojima se, između ostalog, omogućava ulazak u BiH državljanima susjednih država Srbije, Hrvatske i Crne Gore bez predočavanja PCR/brzog antigenskog testa ili potvrde o cijepljenju, odnosno o preboljeloj bolesti COVID-19

Brotnjo.info

Označeno u