Udruga 'Betlehem' u svakom gradu želi grobnicu za djecu anđele

Međunarodni dan djece anđela, poseban dan za sve roditelje koji su izgubili dijete tijekom trudnoće ili nakon poroda, obilježen je 15. listopada.

U procesu tugovanja često se javlja pitanje “Što će biti s tijelom našeg djeteta?” zbog potrebe roditelja da imaju mjesto gdje će upaliti svijeću u znak sjećanja, oplakati svoj gubitak i žalovati za djetetom. Stoga im je potrebno osigurati mjesto utjehe i mira te jačanje nade i vjere u ponovni susret.

Neizmjernu ulogu i potporu u ovim težnjama pruža Udruga Betlehem, čiji je cilj povezivanje roditelja, bolnica, pogrebnih poduzeća i vjerskih službenika kako bi pomogli tugujućim roditeljima da se oproste sa svojom djecom i dostojanstveno ih sahrane.

Potreba za zajedničkom grobnicom javila se još davno, a posebno je tinjala i u srcu patra Marka Glogovića, pavlina i utemeljitelja udruge „Betlehem“.

Grobnice se zasada nalaze u Zagrebu, Sisku, Vinkovcima i Gospiću, a u planu su i nove lokacije. Želja Udruge Betlehem je imati grobnicu za djecu u svakom gradu u kojem se nalazi i Udruga. Župno groblje u Mostaru mjesto je prve takve grobnice u našoj regiji. Samo u zagrebačkoj grobnici sahranjeno je 36 beba, ne uključujući djecu čiji su roditelji nakon spoznaje o mogućnosti pokopa, sahranili svoju djecu u obiteljske grobnice.

Zajednička grobnica je mjesto molitve i sjećanja, opraštanja i pomirenja, ali i mjesto buđenja svijesti o čovjeku koji je osoba od začeća do smrti. I kao takav, svaki je čovjek, pa i onaj u majčinoj utrobi, vrijedan dostojanstvenog pokopa. Želja Udruge je osvijestiti roditeljima mogućnost ukopa svojih najmanjih.

Naime, u toj boli većina roditelja nema snage razmišljati o tome, a kada prebole prvobitni šok uglavnom bude prekasno za javljanje na odjel patologije. Za one koji to nisu doživjeli, bol i tuga je nezamisliva, bez obzira koliko je dijete bilo maleno.

Jedna je majka opisala taj osjećaj riječima "prazan zagrljaj" jer je mjesecima bila vezane za svoje dijete, govorila mu i tepala, osjećala pomicanje i radosno iščekivala dan kada će ga napokon i uzeti u zagrljaj.

Zapalite svijeću za svu djecu anđele. U znak sjećanja možete posjetiti i grobnice ili veliki broj spomen-obilježja udruge “Betlehem” koja su mjesto susreta i molitve za sve koji su osjetili duboku bol gubitka svojih najmanjih.

Roditelji svih vjeroispovijesti i svjetonazora, obratite nam se s povjerenjem jer mnogi članovi također poznaju bol rastanka od svojeg djeteta. Ako ste izgubili svoje začeto dijete prije nego li je ugledalo ovaj svijet i želite ga dostojanstveno pokopati, kontaktirajte nas.

Udruga Betlehem
Adresa: Vladimira Ruždjaka 8, 10360 Sesvete
Mobitel: +385 (0)99 2311 000
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Radno vrijeme: svakim danom od 17 do 20 sati (u hitnoj potrebi od 8 do 22 sata)
Donacije: Centar za nerođeni život „Betlehem-Zagreb“, Vladimira Ruždjaka 8, 10360 Sesvete.
Žiro račun: HR60 2360 0001 5011 3578 8