Velečasni Sudac na prvoj obnovi na Krku okupio 500 polaznika

Prvo predavanje, nakon osam godina u 
izolaciji, posvetio je važnosti poniznosti u ljudskom životu. Napetost u zraku i uzbuđenje koje je zavladalo u subotu poslijepodne u kongresnoj dvorani hotela Malin u Malinskoj na Krku gotovo se moglo opipati rukom. Oko 500 polaznika prvog seminara vlč. Zlatka Sudca s nestrpljenjem je iščekivalo njegov dolazak.

Nakon gotovo osmogodišnje pauze ovo je bila prva duhovna obnova toga popularnog karizmatika i stigmatika.

Iznenaditi sebe u životu

Nakon što su glazbenici Ivan Puljić i Maja Blagdan krenuli s pjesmom, u dvoranu je ušao vlč. Sudac. Prolomio se spontani pljesak, a on nije mogao skinuti osmijeh s lica dok je pozdravljao prve polaznike seminara namijenjenog braniteljima i njihovim obiteljima, na kojima je Večernji list bio jedini medij.

Nakon kratkog pozdrava, vlč. Sudac je rekao kako duhovnu obnovu želi započeti krunicom Božjem Milosrđu, koju je on predvodio, a polaznici su odgovarali. No usprkos ujednačenom ritmu krunice, uzbuđenje u dvorani nije splašnjavalo, jer su godine izolacije vlč. Sudca i izostanak duhovnih obnova očito ostavili veliki trag na popularnom svećeniku i polaznicima njegovih duhovnih obnova, za koje, kako je rekao, ne voli da ih zovu "seminarima", jer su seminari npr. za menadžere i političare, a ovdje se radi o duhovnim obnovama, tj. duhovnim okrjepama.

– Došli ste ovamo kako biste iznenadili sami sebe u svome životu. Prepustite se tome – srdačno je pozivao vlč. Sudac na svome seminaru, posvetivši svoje prvo predavanje važnosti poniznosti u ljudskom životu.

Slušajući ga dva dana (seminar je trajao od subote do ponedjeljka zbog blagdana Svih svetih) bez prekida, pitali smo se, zapravo, u čemu je tajna njegove popularnosti. Odnosno, je li to još uvijek onaj isti Zlatko Sudac koji je žario i palio duhovnom scenom u Hrvatskoj u posljednja dva desetljeća? Odgovor je kratak – jest.

Da, to je onaj snažni i uvjerljivi, gorljivi i evanđeoski duboki svećenik, na kojemu je osmogodišnja "pustinja" ostavila traga, ali moglo bi se reći, u pozitivnom smislu. Jer, nekako je mirniji i staloženiji, dublji i smireniji, čemu zacijelo pridonosi i činjenica da je ovoga proljeća navršio 44 godine.

Ova duhovna obnova bila je koncipirana po uzoru na one prijašnje, koje su se većinom odvijale u Betaniji na Lošinju, koja je godinama bila središte Sudčeva djelovanja. Branitelj i njihove obitelji mogli su svoje sudjelovanje rezervirati telefonom, i to kao puni pansion za tri dana po cijeni 670 kuna ili bez smještaja samo s kotizacijom.

– Ovdje se ne naplaćuje ništa. Smještaj je dogovoren s Krčkom biskupijom i zahvaljujemo na dobroj cijeni koju smo dobili. Ne skupljamo ni milodare, ništa, baš ništa – objasnio je Sudac na početku seminara, dodavši kako će i 50 kuna od misne nakane (intencije) ići u biskupovu blagajnu.

Ja sam samo magarac

U dvoranu se moglo ući samo s akreditacijom, a velika kongresna dvorana mogla je primiti sve zainteresirane. Duhovna obnova sastoji se od Sudčeva predavanja, zatim pjesme (Ivanu Puljiću i Maji Blagdan vlč. Sudac obvezno se priključi!), molitve i svete mise. Budući da je vlč. Sudac jak molitelj, molitveni dio programa ujedno je i najsnažniji dio duhovne obnove, poput adoracije (klanjanja) Presvetom Oltarskom Sakramentu u nedjelju uvečer.

– Ja sam vaš vodič prema Bogu i ništa više. Bog je u središtu. Bog je među nama, ovdje u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Ja ću ga pronijeti između vas i blagosloviti vas, jer sam ja samo 'magarac' koji će pronijeti Isusa među vama, koji će vas ozdraviti i zacijeliti vaše unutarnje rane, vaše boli i pukotine u vašoj duši – govorio je vlč. Sudac na početku adoracije, dok ga je Puljić pratio na gitari meditativnom glazbom.

Sudčeva snaga, doista, leži u toj snažnoj molitvi. Njegovi nagovori i propovijedi snažno dodiruju njegove slušatelje, jer govore o važnim životnim temama, ali polaznici njegovih duhovnih obnova svjedoče kako su upravo tijekom molitvi za ozdravljenje i oslobođenje, primjerice, doživjeli snažne promjene u svojim životima, ozdravljajući tjelesno ili duševno i pronalazeći novi smisao u do jučer bezizlaznim životima.