Velika scenska predstava uoči Josipova

Vjeran i živopisan scenski prikaz Kristove muke izveden je, u srijedu 16. ožujka 2016., u dvorištu Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu.

Stotinjak članova Marijine legije iz Petrinje i Siska okupljenim vjernicima predstavilo je težak put i muku koju je Krist podnio za ljudsko spasenje. Uvjerljiva gluma, zvučni efekti i glazba, vjerna scenografija i kostimografija, pa i sama noć i hladnoća, dočarali su težinu Judine izdaje, tamu noći i Isusovu tjeskobu, bol majke koja prati svoga sina na križnome putu, hladnoću zavedenog ljudskog srca, ali i onaj ispunjajući osjećaj pobjede i spasenja prilikom Kristova izlaza iz groba. Brojni vjernici nagradili su aplauzom i uzvicima oduševljena trud i vrijeme koje su članovi Marijine legije uložili kako bi ih ovom predstavom uveli u Veliki tjedan.

Samoj predstavi prethodila je Velika pobožnost svetom Josipu i prvi dan trodnevne duhovne priprave uoči svetkovine svetog Josipa. Uobičajeno velikom broju hodočasnika ovu srijedu pridružili su se i vjernici Jaskanskog dekanata te župljani Župe sv. Martina iz karlovačkog naselja Hrnetić. Misno slavlje predvodio je hrnetički župnik i bivši čuvar Josipovog svetišta preč. Alojzije Burja u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom ml., sadašnjim rektorom svetišta, vlč. Antonom Zecem i drugim svećenicima Karlovačkog i Jaskanskog dekanata. Svetu misu pjesmom je obogatio zbor Župe sv. Martina, Hrnetić.

Vlč. Anton Zec, voditelj trodnevne duhovne priprave, uputio je u homiliji poruku da Bog svakog čovjeka gleda kao svoje dijete i prisutan je u svakoj osobi, a kao djeca Božja pozvani smo biti Božje lice na ovome svijetu, biti poput Njega. „I ti budi susjedu dobar kao Bog, svojem prijatelju vjeran kao Bog, da nosiš tu atmosferu novosti i radosti, Božje nježnosti i milosrđa.“ Vlč. Zec istaknuo je da je Bog svakom čovjeku podario raznolike talente i sposobnosti i da smo stvoreni za velike stvari, a sveti Josip je onaj koji nam može pomoći na ispunjenju Božjeg plana s nama. „Neka nam zagovor svetog Josipa, skromnog radnika koji je učinio velike stvari bez i jedne riječi, pomogne. Svojim rukama učinio je velike stvari. Odgojio je sina Božjega i umro je u Njegovim rukama. Sad je u vječnosti i nama je nadahnuće da bi naš mali anonimni život bez medalja i ordena bio velik život u predanosti svojoj obitelji, svom poslu, prijateljima i drugima. Neka Bog usmjeri naša srca na tu veličinu koja je pobjednička i koja je uskrsla.“

Na kraju misnog slavlja mons. Sente pozvao je vjernike ne proslavu svetkovine svetog Josipa u subotu 19. ožujka 2016. tokom cijelog dana, a posebno na središnje misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi mons. Marin Srakić, đakovačko-osiječki nadbiskup u miru. Fotogaleriju pogledajte OVDJE

Označeno u