VELIKA SVEČANOST U NINU 500.obljetnica ukazanja Gospe od Zečeva

Jubilarna proslava 500. obljetnice ukazanja Gospe od Zečeva u Ninu započinje u nedjelju 13. ožujka u Ninu, središnjem marijanskom svetištu Zadarske nadbiskupije i jednom od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, kada svečano misno slavlje u 11,15 sati u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 Nakon mise, nadbiskup Puljić će blagosloviti novouređenu ulicu Gospe od Zečeva u središtu Nina preko puta župne crkve, nekadašnje katedrale drevne Ninske biskupije. Potom će na zvonik župne crkve sv. Anselma podignuti barjak u čast Gospe od Zečeva. Uz mons. Puljića, prisutnima će se na Trgu sv. Marcele pokraj župne crkve i zvonika obratiti i gradonačelnik Grada Nina Emil Ćurko. Vrhunac proslave 500. obljetnice ukazanja Gospe na Zečevu je u ponedjeljak 2. svibnja. Zavjetni blagdan Gospe od Zečeva slavi se svake godine u ponedjeljak prije svetkovine Uzašašća Gospodinova. Gospa se 1516 g. na otočiću Zečevu u ninskoj laguni, gdje je nekad bio samostan redovnika pustinjaka, ukazala udovici Jeleni Grubišić. Već sljedeće, 1517. g., ninski biskup Juraj Divnić proglasio je blagdan Gospina ukazanja.

Čudotvorni kip Gospe od Zečeva nalazi se u kapeli Gospe od Zečeva u ninskoj župnoj crkvi koju je također dao izgraditi biskup Divnić. Zbog velike duhovne, crkvene i kulturne baštine koju sa sobom nosi višestoljetna marijanska i hodočasnička pobožnost u Ninu, u sklopu ninske godine jubileja Gospinih ukazanja, do blagdana Gospe od Zečeva 2017. g. u Ninu će se održati niz prigodnih crkveno-duhovnih događaja, između ostaloga i pastoralni događaji i susreti na nadbiskupijskoj razini. U tjednu bliže priprave uoči ovogodišnje jubilarne 500. obljetnice proslave Gospe od Zečeva, u Ninu će se održavati prigodna predavanja i nagovori o temi štovanja Majke Božje, hrvatskoj marijanskoj duhovnosti i pučkoj pobožnosti koju katolički puk njeguje tijekom stoljeća, osvjedočivši se u zagovor Majke Božje u osobnim i potrebama cijelog hrvatskog naroda.

*2. Križni put vjernika Zadarske nadbiskupije *održava se u nedjelju 13. ožujka s početkom u 16,00 sati. Pobožnost predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a započinje u crkvi sv. Dimitrija u Zadru. Procesija s križem ide zadarskom rivom do crkve sv. Frane gdje će nadbiskup Puljić uputiti blagoslov s križem. S nakanom molitve za obitelji, Crkvu i domovinu, taj se križni put zadarskom rivom održava drugi put, nakon što je prošle godine ta pobožnost u središtu grada naišla na veliku podršku vjernika i želju za sudjelovanjem u tom svjedočanstvu štovanja Kristove muke u korizmi.

Označeno u