14. Svjetski dan svjesnosti o autizmu - 2. travanj 2021.

Na Veliki petak 2. travnja, kod nas i u svijetu, obilježava se 14. Svjetski dan svjesnosti o autizmu. S obilježavanjem se započelo 2008. godine kada je glavna skupština Ujedinjenih naroda odabrala 2. travnja za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Time se želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Ovogodišnji moto obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu je Autizam – jedna riječ, a milijun priča.” Prema nizu istraživanja su osobe s autizmom i njihove obitelji posebice vulnerabilan dio populacije koji zahtjeva sustavna rješenja. I ove će se godine u mnogim gradovima nizom manifestacija obilježiti ovaj dan i senzibilizirati javnost na potrebu da bude društvo jednakih šansi za sve.

Međutim, najčešće će sve ove manifestacije ostati samo na razini manifestacije i trošenja novca prijavljenog za neke EU projekte, a u stvarnosti vrlo će se malo uistinu pomoći obiteljima s autističnom djecom. Najpotrebnija je i danas PODRŠKA koja se sastoji u organizaciji dnevnih radionica i boravaka, Centara za autizam i većom i dostupnijom stručnom pomoći.

Što je autizam?

Autizam se danas definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji te neuobičajenim ponašanjem. Svjetska je znanost, zahvaljujući pronalascima s područja genetike, neurologije i drugih znanosti mnogo toga spoznala o čimbenicima povezanim s autizmom, ali još nije u potpunosti razjasnila zbog čega nastaje navedeni spektar poremećaja.

Prema zadnjem izvještaju Centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti Sjedinjenih Američkih Država, bilježi se stalan porast dijagnoze autizma, koja sada pokazuje kako svako 54 dijete u Americi ima neke simptome iz autističnog spektra (1 od 34 dječaka, i 1 od 144 djevojčice).

U Hrvatskoj se podaci o osobama s poremećajima iz autističnog spektra prate u okviru Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom koji sada pokazuje kako bi broj osoba s autizmom u Hrvatskoj mogao bi biti i preko 25.000.

Kod nas u BiH nema točnih podatka, ali se ipak špekulira o broju 20.000 djece iz autističnoga spektra – kažu u Udruzi „Autizam u BiH“ iz Sarajeva.

Veliki broj osoba s autizmom krije se pod drugim dijagnozama, što je rezultat nedovoljnog poznavanja i prepoznavanja tih poremećaja te nepostojanja referalnog dijagnostičkog centra.

Jednake probleme imaju i sve susjedne države, Srbija, Crna Gora, a jedino je Udruga za autizam - Zagreb prva i jedina za sada započela pružanje usluge skrbi u zajednici osnivanjem dviju životnih zajednica u kojima boravi ukupno 10 osoba s autizmom, a u procesu je i osnivanje treće životne zajednice. Svi se uglavnom slažu kako se društvo nedovoljno brine za osobe sa autizmom.

Trenutne poteškoće vitalnih sustava potpore i mreža, kao rezultat COVID-19, povećavaju prepreke s kojima se osobe s autizmom susreću svakodnevno u ostvarivanju svojih prava. Osobe s autizmom ne smiju se suočiti s diskriminacijom kada traže medicinsku njegu. Moraju i dalje imati pristup sustavima podrške, potrebnim kako bi ostali u svojim domovima i zajednicama u vrijeme krize, umjesto da se suoče s mogućnostima prisilne institucionalizacije.

Stoga dok 2. travnja možda budete hvatali neki plavi balon, palili plavo svjetlo, vezali plavu mašnu… sjetite se da osobama s autizmom najviše možete pomoći konkretnim angažmanom, odnosno tako da za njih izgradimo odgovarajuću stambenu zajednicu, adekvatni centar za autizam, radionicu i igraonicu, koja će im barem malo pomoći živjeti „svoj svijet u plavoj boji.“

Omogućavanje razumijevanja i prihvaćanja pojedinaca s autizmom te njihovog jedinstvenog pogleda na svijet, uz istovremeno podizanje svjesnosti o poremećaju iz spektra autizma, pomoći će edukativni film „Događaju se čudesne stvari“ – svakako pogledajte: