23 milijuna Afganistanaca pati od gladi

Tri godine nakon što su vlast u Afganistanu preuzeli islamistički talibani, prilike u kojima živi tamošnje pučanstvo postale su dramatične, navodi njemački Caritas, a prenosi u ponedjeljak 27. svibnja KNA.

„Humanitarno stanje i nadalje je izuzetno teško“, izjavio je voditelj pomoći inozemstvu njemačkog Caritasa Oliver Müller za lipanjsko izdanje časopisa Herder-Korrespondenz, kako prenosi KNA.

„Oko 23 milijuna ljudi, polovica pučanstva, pati od gladi“, naglasio je Müller. Promjena vlasti u zemlji imala je za posljedicu da se ubrzala gospodarska propast zemlje, koja je desetljećima trpjela posljedice građanskog rata i prirodnih nepogoda.

Okončanjem oružanih sukoba poboljšalo se sigurnosno stanje. Međutim, „vrlo je težak teret dramatičnog pogoršanja stanja ljudskih prava, posebice za etničke manjine poput Hazara, kao i za žene i djevojčice“, rekao je Müller. Ženama nije dopušten pristup sveučilištima i „velikom dijelu rada za dobrotvorne organizacije“, dodao je.
Humanitarne organizacije i dalje su aktivne u Afganistanu. Međutim, okvirni uvjeti moraju se ponovno dogovarati, rekao je Müller. Naglasio je kako to nije lako, ali u mnogim mjestima je moguće. Postoje „crvene crte“ na putu djelovanja Caritasa: „Kad više ne bude postojala mogućnost da žene rade s nama i mi za z njih, moramo obustaviti rad“, zaključio je dodajući da se to već dogodilo u nekim dijelovima Afganistana.