Američki biskupi čestitali Bidenu na izboru za predsjednika SAD-a

Predsjednik Američke biskupske konferencije nadbiskup Los Angeles Jose Gomez, čestitao je u subotu, po svemu sudeći, predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu, te pozvao na dijalog i kompromis za zajedničko dobro.

„Prepoznajemo da je Joseph R. Biden, Mlađi, dobio dovoljno glasova da bude izabran za 46. predsjednika Sjedinjenih Država“, rekao je 7. studenoga nadbiskup Gomez te dodao: „Čestitamo gospodinu Bidenu i potvrđujemo da se pridružio pokojnom predsjedniku Johnu F. Kennedyju kao drugi predsjednik Sjedinjenih Država koji je ispovijedao katoličku vjeru“, prenijela je CNA a donosi Nedjelja.

U Izjavi Biskupske konferencije Sjedinjenih Država zahvaljuje se Bogu „na blagoslovu slobode“ te navodi kako je „sada vrijeme da se naši lideri okupe u duhu nacionalnog jedinstva i obavežu na dijalog i kompromis za opće dobro.“

Nadbiskup Gomez još je dodao: „Kao katolicima i Amerikancima, naši prioriteti i misija su jasni. Ovdje smo da slijedimo Isusa Krista, svjedočimo Njegovu ljubav u našem životu i gradimo Njegovo kraljevstvo na zemlji.“

U ovom trenutku, kazao je, „katolici imaju posebnu dužnost biti mirotvorci, promicati bratstvo i međusobno povjerenje te moliti za obnovljeni duh istinskog patriotizma u našoj zemlji“.

„Demokracija zahtijeva da se svi ponašamo kao ljudi vrline i samodiscipline. Zahtijeva da poštujemo slobodno izražavanje mišljenja i da se jedni prema drugima odnosimo milosrdno i uljudno, čak iako se duboko ne slažemo u našim raspravama o pitanjima prava i politike.“

Nadbiskup je na kraju zamolio Blaženu Djevicu Mariju da se zauzme za SAD, rekavši: „Neka nam pomogne da zajedno radimo na ispunjenju prekrasne vizije američkih misionara i osnivača – jedne nacije pred Bogom, u kojoj se brani svetost svakog ljudskog života te su zajamčeni sloboda savjesti i religije.“

Iako će Biden biti drugi predsjednik katolik u povijesti SAD-a, već se suočio s kritikama američkih biskupa zbog politike koja uključuje proširenu pravnu zaštitu i savezno financiranje pobačaja.

U svojoj je izjavi nadbiskup Gomez također čestitao Bidenovoj kandidatkinji, Kamali Harris, „koja postaje prva žena ikad izabrana za potpredsjednicu“.

Predsjednik Donald Trump nije priznao izbore, pozivajući na prebrojavanje glasova i najavljujući pravne sporove oko nekih prebrojavanja širom države.

Američki su biskupi Trumpovu administraciju naveliko pohvalili zbog donošenja zaštite vjerske slobode i promicanja mjera ograničavanja pobačaja i saveznog financiranja klinika za pobačaje. Trump je također pobrao pohvale među naklonjenicima zbog imenovanja katoličke sutkinje Amy Coney Barrett na poziciju Vrhovnog suca. No, Trump se također suočio s kritikama biskupa zbog ograničavanja broja izbjeglica i azilanata koji traže ulazak u SAD, te zbog upotrebe smrtne kazne.

Označeno u