Američki biskupi osudili nasilje na Kapitolu

Osuđujući nasilni napad Trumpovih pristaša na Kapitol u Washingtonu u tijeku zajedničke sjednice na kojoj se trebao potvrditi izbor Joea Bidena za predsjednika, predsjednik Biskupske konferencije SAD-a nadbiskup Jose Gomez poručio je da je "mirni prijenos vlasti jedna od značajki ove velike nacije“, prenosi 7. siječnja Vatican News.

Nadbiskup Gomez istaknuo je u priopćenju za javnost BK SAD-a da moli za zastupnike i djelatnike Kapitola, policiju i sve sudionike za što skoriju uspostavu reda i javne sigurnosti. Pozvao je sve na povratak vrednotama i načelima demokracije i da se ujedine kao jedna nacija pred Bogom“, javlja IKA.

Washingtonski nadbiskup kardinal Wilton Gregory pozvao je na mir i jedinstvo i istodobno kritizirao politiku u zemlji. Ozračje podjele i ton koji u posljednje vrijeme dominira javnim nastupima mora se promijeniti a oni koji su koristili huškačku retoriku moraju preuzeti odgovornost za širenje nasilja u narodu, istaknuo je nadbiskup u priopćenju objavljenom na nadbiskupijskim mrežnim stranicama. SAD su predane demokraciji a u to pripada poštovanje tuđega mišljenja i dostojanstva i onoga s kim se ne slažemo, poručuje kardinal Gragory.

Zabrinutost zbog nasilja u Washingtonu izrazilo je i Ekumensko vijeće Crkvi, a privremeni generalni tajnik Ioan Sauca, upozorio je da je populistička politika proteklih godina unijela podjele i oslobodila snage koje razdiru temelje demokracije u SAD-u ali i dovode u opasnost ostatak svijeta, prenosi Kathpress.

Nakon nasilnoga upada u Kapitol zastupnici su evakuirani, a u nastalim neredima poginule su četiri osobe, više ih je ranjeno i 52 uhićeno. Gradonačelnica Muriel Bowser proglasila je izvanredno stanje i policijski sat, a kasnije izvanredno stanje produžila do Bidenova preuzimanja službe 20. siječnja. Facebook, Twitter i Youtube privremeno su zatvorili račune predsjednika Donalda Trumpa koji je pozivajući svoje sljedbenike da se mirno raziđu istodobno ponovio neosnovane tvrdnje o izbornoj prijevari.

Američki Kongres u međuvremenu je potvrdio izbornu pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena i objavio da stupa na dužnost 20. siječnja. Nakon višesatne rasprave i odbacivanja republikanskih prigovora na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora. Time je potvrđeno da je Biden osvojio 306 elektorskih glasova i pobijedio na izborima. Američki predsjednik Donald Trump potom je prvi put priznao da mu je mandat završen i obećao je uredan prijenos vlasti, prenosi Hina.

Označeno u