Apel hrvatskoj Vladi: Spriječite masovno ubojstvo civilnog kršćanskog armenskog stanovništva

Armenska zajednica u Republici Hrvatskoj uputila je novo otvoreno pismo vezano za događaje u pokrajini Artsakh (Nagorno-Karabah).


Ističu da Azerbejdžan, zajedno s Turskom, nastavlja velike vojne operacije uz masovno sudjelovanje stranih naoružanih terorista prebačenih s Bliskog istoka.

– Postojanje terorističkih skupina u Turskoj nema drugog pokrića, u vezi s čime i Artsakh, Armenija i međunarodna zajednica imaju puno činjeničnih dokaza. Rakete velikog dometa(balističke rakete) i zračni udari pogodili su glavni grad Stepanakert, gradove Šuši i Martakert.

Namjerno ciljanje civilnog stanovništva i civilne infrastrukture civilnog stanovništva Artsakha od strane azerbejdžanskog vojno-političkog vodstva predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, snosit će punu odgovornost za ovaj ratni zločin – poručuju u pismu dodajući da ovom izjavom armenska zajednica u Republici Hrvatskoj želi upozoriti i spriječiti masovno ubojstvo civilnog kršćanskog armenskog stanovništva.

Pozvali su međunarodnu zajednicu, a posebno hrvatsku vladu i parlament da najoštrije osude zločinačke i terorističke aktivnosti koje Azerbejdžan i Turska provode na teritoriju Republike Artsakh.

– Ovime podsjećamo na bliske povijesne veze Armenije i Republike Hrvatske, npr. sv. Vlaho zaštitnik Dubrovnika je bio Armenac. U tom duhu, a nastavno i na naša osobna iskustva i dobrodošlicu koju uživamo u Republici Hrvatskoj, tražimo punu potporu Republike Hrvatske za zaštitu stanovništva Republike Artsakh te prekid sukoba – navode u otvorenom pismu, prenosi Kamenjar.

Označeno u