Biskupi DR Konga upozoravaju na tešku glad: 770.000 djece u dobi do pet godina trpi zbog teške neishranjenosti

Msgr. Marcel Madila, nadbiskup Kanange: Ako se djeci odmah ne pomogne, mogli bismo imati na tisuće umrlih

U središnjem dijelu Demokratske Republike Kongo više od 770.000 djece u dobi do pet godina trpi zbog teške neishranjenosti – istaknuli su biskupi pokrajine Kasai, napominjući da su nesigurnost i nasilje povezano s gerilskim pokretom koji se poziva na skupinu Kamuina Nsapu, prouzročili na tom području vrlo tešku humanitarnu krizu. Dijeceze koje obuhvaća kriza – kako prenosi agencija Fides – jesu nadbiskupija Kananga, te biskupije Luiza, Luebo i dio biskupije Mweka. Tijekom njihovih pastoralnih pohoda, mjesni su biskupi osobno utvrdili humanitarnu dramu i vrlo tešku neishranjenost naroda, javlja Radio Vatikan.

Nadbiskup Kanange: bez pomoći umrijet će na tisuće djece
Više župa u Kanangi prima neishranjenu djecu – napomenuo je nadbiskup Marcel Madila te uputio apel za hitnu i masovnu intervenciju, jer započinje teško razdoblje suše. Ako se djeci odmah ne pomogne, mogli bismo imati na tisuće umrlih – istaknuo je nadbiskup.

Posljedice neishranjenosti mogle bi biti gore od epidemije ebole
Kongoanski je Caritas u stalnom kontaktu s osam biskupijskih Caritasa crkvene provincije Kanange, nastojeći pripremiti plan odgovora na tu krizu čije će posljedice vjerojatno biti gore od epidemije ebole. Neishranjenost se povećava s početkom suhoga razdoblja, tijekom kojega obično u obiteljima nedostaje hrane – napomenuo je Emmanuel Mbuna, nacionalni koordinator odjela za krize Kongoanskoga Caritasa.

Stanovnici u bijegu od militanata
Kamuina Nsapu je tradicionalni vođa na teritoriju Dibaya, 70-ak kilometara jugoistočno od Kanange, glavnoga središta Srednjeg Kasaija, ubijen 12. kolovoza 2016. godine tijekom vojne operacije sigurnosnih snaga. Njegovi su se sljedbenici organizirali u vojne skupine i počeli napadati, i to ne samo vojnike nego i civilno stanovništvo. Pobuna se brzo proširila i u susjednim pokrajinama, kao što su Istočni Kasai, Kasai i Lomami, te potaknula na bijeg stanovnike više naseljā.

Označeno u