Bjelorusija: Uhićen katolički svećenik

Vlasti u autoritarnoj Bjelorusiji optužuju rimokatoličkog svećenika za izdaju, tvrde aktivisti za ljudska prava, izvijestio je 20. studenog Vatican News.

Kako je tijekom vikenda izvijestila organizacija „Christian Vision for Belarus“, optužba je uperena protiv župnika Henryka Akalatoviča iz okružnog grada Valožin u pokrajini Minsk. Uhićen je.

Prema bjeloruskom kaznenom zakonu, za izdaju je predviđena kazna zatvora od 7 do 15 godina. „Christian Vision“ nije dao nikakve detalje o optužbama. Organizacija se u svom izvješću o slučaju poziva na anonimne izvore. Akalatovič je lošeg zdravlja. Nedavno je doživio srčani udar i operaciju želuca zbog raka.

Prema neovisnom portalu s vijestima iz te zemlje, svećenik je tajno zaređen za svećenika u Sovjetskom Savezu 1984. godine. Potječe iz poljske obitelji.

Vlasti u Bjelorusiji suzbijaju javnu kritiku režima Aleksandra Lukašenka. Nekoliko su puta krenuli i protiv Katoličke crkve, kojoj pripada desetak posto Bjelorusa. Prošle je godine režim oduzeo katolicima tradicionalnu crkvu u glavnom gradu.

Ove godine već je nekoliko svećenika raznih konfesija osuđeno na višednevne zatvorske kazne. Zbog masovne državne represije, katolički biskupi u Bjelorusiji suzdržavaju se od kritike kršenja ljudskih prava.

Označeno u