BOŽIĆNA AKCIJA “NOSIM TVOJE IME U SVETOJ NOĆI U BETLEHEM”: Pročitaj kako i tvoje ime može biti položeno na srebrnu zvijezdu u bazilici Isusova rođenja

I ove godine, 13. put zaredom, njemački benediktinci iz opatije Dormito sa brda Sion iz Jeruzalema u Svetoj Zemlji provode svoju tradicionalnu božićnu akciju “Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem” u kojoj iz Jeruzalema nose na svitku papiru zapisana imena katoličkih vjernika iz cijelog svijeta i polažu ih na srebrnu zvijezdu u bazilici Isusova rođenja u Betlehemu.

Da bi se vaše i ime vaših najmiliji našlo na svitku papira kojeg njemački benediktinci u Svetoj noći nose iz Jeruzalema pješice u Betlehem, potrebno je na vrijeme, ove godine do ponedjeljka, 20. prosinca 2021, željena imena poslati na mail adresu portala Dormitio.net ili na E-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nakon Polnoćke i noćnog molitvenog bdijenja (vigilije) u bazilici Dormitio (Bazilika Blaženstva) njemački benediktinci u pratnji više stotina vjernika pješice, kao nekoć pastiri, hodočaste u Betlehem, gdje na mjestu Isusova rođenja polažu svitak s imenima i mole se za njih. Iz Jeruzalema, sa brda Sion, kreću u 2 sata ujutro, a u desetak kilometara udaljeni Betlehem dolaze oko 4.30 sati.Lista s imenima koja se polažu na srebrnu zvijezdu u Bazilici Isusova Rođenja u Betlehemu svake godine je sve dulja.

Imena Hrvata iz iseljeništa

Budući da njemački benediktinci iz godine u godinu pozivaju ne samo Nijemce već i sve koji prate njihov portal i aktivnosti njihove benediktinske zajednice, na njihovu adresu stižu i imena Hrvata iz Njemačke, Austrije, Šicarske…, ali i drugih zemalja u kojima žive velike hrvatske zajednice.

Ako ove godine ne stignete poslati svoje i imena svojih najmilijih na adresu njemačkih benediktinaca iz Jeruzalema, možete to učiniti kada stignete i za iduću godinu. Božićna akcija traje tijekom cijele godine, a sva imena se uredno bilježe i zapisuju na više svitaka papira, koji su svake godine sve brojniji, ali i sve teži za nositi hodočasnicima iz Jeruzalema u Betlehem.

-Kada u Božićnoj noći nosimo vaša imena na našem velikom svitku, vodimo vas u Betlehem sa vašim imenom, napisali su organizatori akcije koji se, slaveći rođenja „Djeteta u jaslicama“ mole za sva imena sa svitka te za spas i mir čovječanstva.

Ime je znak

Poznato je kako imena igraju veliku ulogu u Bibliji. Obraćanje nekome po imenu već stvara osobni odnos, a zvati nekoga imenom znači ozbiljno shvaćati njega ili nju kao osobu, njegove ili njezine slabosti i snagu.
Slično kao i u Bibliji , i stari Latini su imali poslovicu „Nomen ist omen“ (Ime je znak). Vjerovali su kako se nečija sudbina ili bitno svojstvo poklapa sa značenjem njegova imena.

Vjernici katolici svoja imena dobivaju od svojih roditelja ili svojih bližih, a potvrđuju ih krštenjem “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. Samo ime je više od slova na papiru, ono je ime osobe, kažu njemački benediktinci koji su pozvali sve katolike da se odazovu njihovoj akciji te, ako žele, podrže njihov socijalni rad te rad društvenih ustanova u Betlehemu, Isusovu rodnom mjestu.

Fenix-magazin/S. I. Mandić

Označeno u