Čelija 21 u Auschwitzu još uvijek nosi ovu rezbariju Presvetog Srca Isusovog

Ove grube zidne rezbarije dirljive su i inspirativne kao i svako Caravaggiovo remek-djelo.

Katolička umjetnost kroz povijest je služila mnogim funkcijama, od vjerskog obrazovanja do duhovne inspiracije, piše Aleteia.

Najpoznatija i najcjenjenija umjetnička djela, međutim, blijeda su u usporedbi s jednostavnim rezbarenjem na zidu nacističkog zatvorskog logora. Iako nema boje i malo je definicije, komad je isklesan u umjetnikovom najočajnijem trenutku. Djelo izražava nadu i povjerenje u Krista koji leti pred licem straha i očaja koncentracijskog logora.

U zloglasnom logoru iz Drugog svjetskog rata, Auschwitzu, ne nedostaje inspirativnih priča o katoličkoj ustrajnosti pred progonima. Tamo se sveti Maksimilijan Kolbe žrtvovao da spasi Židova, koji je preživio zatočeništvo i nastavio prisustvovati Kolbeovoj beatifikaciji. Primjer svetog Maksimilijana Kolbea je onaj koji je nadahnjivao i potaknut će predanost generacijama.

Rezbarija

Iza ugla ćelije u kojoj je sveti Maksimilijan Kolbe doživio svoju sudbinu, još jedan primjer izdržljivosti katoličke vjere i dalje postoji. U zatvorskoj ćeliji 21 nalaze se dvije rezbarije: Presveto Srce Isusovo i Raspeće.

S. Kathy DeVico, opatica iz samostana Redwoods identificira umjetnika kao Stephana Jasienskog, 2. poručnika poljskih oružanih snaga. Jasienski, ratni zarobljenik, isklesao je ove slike koristeći svoje vlastite nokte. Preminuo je u Auschwitzu 1944. godine, ali njegovo objavljivanje vjere ostaje na zidu do danas.

O umjetniku je opatica DeVico napisala:

Što je spriječilo Stephanovo srce da se ne stvrdne od gorčine? Što ga je spriječilo da ‘mrzi’ svoje neprijatelje? Jasno je da je njegova molitva, njegov cilj, dok je sjedio u svojoj zatvorskoj ćeliji skicirajući ovu sliku noktom, bio da njegovo srce postane poput Kristova srca. ‘Isusovo srce slika naše najiskrenije srce’ … možda je Stephan svoje srce pronašao kroz Kristovo srce.

Označeno u