Četvorke rođene u Afganistanu znak su nade u doba rata

Hrabra majka i njezina nevjerojatna priča o porodu nadahnjuju ljude širom svijeta.

Pred kraj prošle godine talijanski mediji objavili su članak o medicinskoj sestri koja radi usred rata u Afganistanu. Članak ne samo da spominje strahote koje karakteriziraju situaciju, već govori i o radosnim trenucima novog života koji ulijevaju nadu, piše Aleteia.

Sto rođenja dnevno

U afganistanskom gradu Khost aktivna je bolnica za majke i pedijatre koju vode Liječnici bez granica, a trenutno je povjerena Marini Castellano, 58-godišnjoj medicinskoj sestri porijeklom iz talijanskoga Torina. Krajem listopada u ovom se području dogodio katastrofalan napad, a za posljedicu je imao nekoliko smrtnih slučajeva i na stotine ozlijeđenih.

Istovremeno dok gradom neprestano odjekuju zvukovi eksplozija, događa se oko stotinjak poroda. Zajedno sa smrću ide i život o čemu svjedoče plač i suze ovih novorođenčadi i radost njihovih roditelja.

Sestra Marina tvrdi da iako im je bolnica utočište, rat ima vrlo negativan utjecaj na žene, osobito u vremenu kada trebaju rađati: „Često te žene žive u selima daleko od grada u kojima se vode borbe, a u vrijeme pred porod nemaju potrebnu njegu ili ne mogu na vrijeme stići u bolnicu jer cesta nije sigurna i postoji opasnost da budu ranjene.”

Bez obzira na veliki rizik i opasnosti, obitelj je zaista u središtu života u Afganistanu. "

Rođenje četvorki

Među mnogim izvanrednim trenucima koje je Marina vidjela u ovoj bolnici, jedan joj se neizbrisivo obilježio u sjećanju: rođenje četvorki. Bila je impresionirana kako je majku, koja je prirodno rodila četiri bebe teške više od kilograma, situacija uznemirila.

Marina se prisjeća "vedrine, hrabrosti i radosti koje su se mogle pročitati na majčinom licu." Rodila je bez da je tražila lijekova protiv bolova i "smiješila se unatoč jakim trudovima". Na medicinsku sestru utjecala je "lijepa i uzbudljiva slika, koju mislim da neću zaboraviti, četvero djece koja su se odmarala na trbuhu, a ona je grlila svo četvero, plačući, baš kao što smo i mi sestre plakale."

Nemaju sve priče koje je ispričala medicinska sestra sretan kraj. Ali u godini koja je mnogim ljudima bila teška - ne samo zbog pandemije ili politike, već i zbog oružanih sukoba poput onog u Afganistanu i bezbroj drugih situacija u malom ili velikom obimu - ohrabrujuće je čuti priču ove hrabre, nade, snažne majke.

Kakav svijet čeka djecu rođenu 2020. godine? Budućnost je u našim rukama. Budimo poput ove majke i podnosimo poteškoće vedrinom, nadom i hrabrošću, znajući da zajedno možemo prevladati izazove koji su pred nama.

Označeno u